Videnskab

Skov-brande i Australien: Koalaen er i fare for at uddø

Brandmænd redder en koala fra flammerne i Australien.

Foto: Paul Sudmals/Reuters/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


25 november, 2019Brande og tørke i Australien har kostet 1.000 koalaer livet. Nu er arten i fare for at uddø.

Forestil dig at sove 18-22 timer i døgnet. Og når du endelig er vågen, så bruger du tiden på at spise. Sådan er livet for en koala.

Det lyder som det søde liv. Men livet er alt andet end sødt for koalaen for tiden. Den nuttede, lille koala, som kun lever i Australien, er nemlig hårdt presset af de skov-brande, som lige nu hærger dens hjem.

Indtil videre er omkring 1.000 koalaer døde i flammerne, og 80 procent af de skov-områder, som de lever i, er forsvundet. Det vurderer Deborah Tabart, som er formand for koala-organisationen, Australia Koala Foundation, skriver Forbes.

I fare for at uddø

Det er ikke kun koalaens hjem, der er blevet ødelagt at skovbrandene. Også meget af den mad, som koalaen spiser, er forsvundet. Koalaen lever af blade fra eukalyptus-træet. Mange af træerne er brændt væk. Derfor vil mange koalaer sandsynligvis sulte ihjel, skriver Forbes.

Derfor er koalaen nu det, som man kalder funktionelt uddød. Det betyder, at der er så få tilbage, at arten ikke længere spiller en rolle for den natur, den lever i. Og dem, der er tilbage, er sandsynligvis ikke nok til at skabe en ny generation af koalaer.

Der menes at være mellem 50.000-100.000 koalaer tilbage. Men de er spredt ud over Australien i grupper, der er så små, at der er risiko for ind-avl, skriver TV2. Det betyder, at de parrer sig og får unger med andre koalaer, som de er genetisk i familie med. Ligesom hvis man fik et barn med sin bror eller søster. Det kan medføre, at dyrene kan blive mere syge, dø tidligere og de kan få sværere ved at få unger.

Der er håb endnu

Selvom koalaen er funktionelt uddød, så betyder det ikke, at vi må sige farvel til det lille pels-dyr endnu. Det forklarer Mikkel Stelvig, der er formidlingschef i København Zoo, til TV2.

”Det betyder, at nu skal vi altså gøre noget! Hvis ikke vi arbejder målrettet for at bevare arten, så uddør den,” siger han.

Koalaen har længe været fredet i Australien. Alligevel har den haft det svært. Der er blevet lagt veje gennem de områder, som den bor i, ligesom den har været påvirket af bil-trafik og en bakteri-infektion, som gør, at koalaerne ikke kan få unger og bliver blinde.

Koalaen bliver nogle gange kaldt for koala-bjørn. Men det er forkert. For det er faktisk ikke en bjørn. Det er et pung-dyr ligesom kænguruen.