Identitet

Skal seksual-undervisning begynde i 0. klasse? Det mener organisation

De yngste elever i skolen skal ikke undervises i sex, men i kroppen. Det mener organisationen Sex & Samfund.

Foto: Andrew Ebrahim/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


13 februar, 2020Hvornår skal børn lære om blomsterne og bierne? Organisationen Sex & Samfund mener, at seksual-undervisning skal være på skemaet helt fra starten af skole-tiden.

Du skal rulle et kondom ud, mens du hører din lærer sige ord som ”rejsning”, ”skaft” og ”sæd”. Ja, seksual-undervisning kan være mere end bare en lille smule akavet. Nu mener organisationen Sex & Samfund, at elever i folkeskolen skal have seksualundervisning helt fra skole-start, skriver DR. Sex & Samfund er en organisation, som kæmper for alle menneskers seksuelle rettigheder og sundhed.

Undervisning om sex og vores kroppe er vigtigere end nogensinde, mener organisationen. Især efter en ny undersøgelse har vist, at piger over hele verden går tidligere og tidligere i puberteten.

Puberteten er den periode i livet, hvor børn udvikler de fysiske og psykiske træk, som gør dem voksne. Man bliver kønsmoden – det vil sige, at man kan få børn. Og danske forskere har fundet ud af, at piger i gennemsnit er gået i puberteten tre måneder tidligere for hvert årti siden 1977. Læs mere om det her.

Små børn skal lære om kroppen – ikke sex

Hvis børn går tidligere i puberteten, skal de også have seksualundervisning tidligt, mener Sex & Samfund. Men undervisningen skal ikke handle om sex med det samme, forklarer Lene Stavngaard, som er chef for organisationen:

”Det handler om kroppen, hvilket mange børn har brug for at vide noget om. Særligt hvis man går tidligt i puberteten, og man ikke har den her information. Så risikerer vi, at børnene går og føler sig meget forkerte og er bange for de forandringer, der sker ved deres krop,” siger hun til DR.

Seksualundervisning i folkeskolen hører ind under faget SSF – det står for sundheds- og seksualundervisning og familie-kundskab. Og det fag er faktisk allerede obligatorisk at have på et tidspunkt mellem 0.-3. klasse.

Men det er bare ikke bestemt, hvor mange timer faget skal fylde på skole-skemaet. Sådan er det ellers med fag som dansk, engelsk og matematik. Og derfor er det ret forskelligt, hvor meget seksualundervisning forskellige klasser faktisk får.

Derfor mener Sex & Samfund nu, at seksualundervisning skal have faste timer på skoleskemaet.

Flere politikere mener også, at seksualundervisning skal styrkes i folkeskolen. Men de foreslår en lidt anden løsning.

Partierne Socialistisk Folkeparti (SF), Enhedslisten og Radikale Venstre foreslår, at lærerne skal have mere seksualundervisning, når de uddanner sig. I dag er seksualundervisning nemlig ikke en fast del af lærer-uddannelsen. Men det skal det være, mener partierne – læs mere om forslaget her.

Hvad mener du?

Skal børn have seksual-undervisning helt ned til 0. klasse?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...