Politik

Skal karakter-skalaen skrottes? Alt tyder på, at vi skal have en ny

Amal Adam kommer ud som ny student til familie og venner på Aalborghus Gymnasium, den 26. juni 2018.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


3 august, 2020Måske er det slut med at få 12-taller. Den karakter-skala, som vi allesammen kender, kan snart blive lavet om.

Hvad fik du til eksamen? Det spørgsmål har du måske fået et par gange den her sommer. Men i fremtiden er der en god chance for, at du kommer til at svare med nogle helt andre tal, end dem vi kender i dag.

Den danske karakter-skala skal måske laves om. I slutningen af juli bad regeringen 14 eksperter om at sætte sig ned og komme med et bud på, hvordan 7-trins-skalaen kan ændres, skriver Berlingske. Og de skal komme med et svar allerede i september.

Når politikerne har fået eksperternes anbefalinger, skal de endeligt beslutte, hvordan en ny skala skal se ud.

”Vi kommer til at tage et opgør med 7-trinsskalaen. Og vi har nu brug for et konkret oplæg til, hvordan vi kan gøre det,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil, som er børne- og undervisningsminister, til Berlingske.

Hvad kom før 7-trinsskalaen?

7-trinsskalaen blev indført med en løbende overgang i 2006 og 2007.

Indtil da havde alle danske skoler og uddannelser brugt den såkaldte 13-skala. Det var en skala med hele 10 trin frem for kun syv.

Det værste, du kunne få, var 00. Det bedste, du kunne få, var top-karakteren 13. Det var meget sværere at få et 13-tal, end det er at få et 12-tal i dag. Et 13-tal blev kun givet i helt særlige tilfælde, når en elev havde lavet en usædvanlig selvstændig og udmærket præstation.

Regeringen har bedt gruppen af eksperter om at kigge på fordele og ulemper ved at genindføre den gamle 13-skala. Hvis eksperterne kan finde gode argumenter for, at den er bedre end 7-trinsskalaen, kan det altså være, at den bliver til virkelighed igen.

Sådan ser 13-skalaen ud:

13For den usædvanlig selvstændige og udmærkede præstation.
11For den udmærkede og selvstændige præstation.
10For den udmærkede, men noget rutineprægede præstation.
9For den gode præstation, der ligger lidt over middel.
8For den middelgode præstation.
7For den ret jævne præstation, der ligger lidt under middel.
6For den netop acceptable præstation.
05For den usikre og ikke tilfredsstillende præstation.
03For den meget usikre, meget mangelfulde og utilfredsstillende præstation.
00For den helt uantagelige præstation

Hvad er problemet med skalaen?

Lige siden 7-trinsskalaen blev indført for cirka 14 år siden, har den fået kritik.

Mange af problemerne blev fremhævet igen i januar sidste år, da der blev lavet en rapport om, hvor godt skalaen fingerer. Her skulle lærere, undervisere og ledere svare på spørgsmål.

Rapporten pegede på, at der er flere problemer med skalaen:

1: Der er så store spring mellem de midterste karakterer 4-7-10, at det bliver svært for eleverne at rykke sig til en højere karakter, ligesom det er svært at vise, hvis de gør fremskridt.

2: Kun 10 og 12 opfattes som gode karakterer.

3: Beskrivelsen af karaktererne lægger vægt på manglerne ved elevens præstation i stedet for styrkerne. Og det er ikke motiverende.

4: Skalaen har ingen karakter til den usædvanligt gode præstation, ligesom 13-skalaen havde.

5: Det nederste trin på skalaen er -3. Et minus-tal sender et unødvendigt negativt signal.

6: Der bliver givet for mange 12-taller på videregående uddannelser. Efter planen skulle kun 10 procent af de beståede karakterer være 12-taller, men i virkeligheden er det blevet 15,5 procent.

Det er disse problemer, som eksperterne skal diskutere for at finde frem til en ny skala. Når de anbefaler en ny skala, skal de også sørge for, at den kan sammenlignes med andre skalaer fra udlandet, og at den kan bruges til at udregne et karakter-gennemsnit.

Hvad mener du?

Er det en god idé at ændre karakter-skalaen?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...