Videnskab

Skal du se solformørkelsen i dag? Derfor går den ud over vores strøm

Sådan kan en delvis solformørkelse se ud.

Foto: Sebastian Voortman/Pexels

Freya Ea Bjørnlund


10 juni, 2021



I dag kan du se en delvis solformørkelse, hvis du kigger op mod himlen ved middagstid.

Hvis du kigger op i himlen i dag torsdag omkring kl. 11.30, kan du se en solformørkelse – og det skal du selvfølgelig kun gøre, hvis du har et par godkendte beskyttelsesbriller!

Det bliver ikke en total solformørkelse, hvor hele Solen ser ud til at forsvinde. I stedet bliver det en delvis solformørkelse, hvor en bid af Solen pludselig bliver mørk.

Solformørkelser er fede at se på. Og de er et eksempel på, hvor spændende videnskaben om planeternes bane og det ydre rum kan være.

Men de kan også være et problem for vores strøm i stikkontakten. Mere præcist for vores el-net, der sørger for, at der overhovedet er strøm, når vi klikker på kontakten. Det skriver Politiken.

Hvordan fungerer en solformørkelse helt præcist?

Hvornår er næste solformørkelse?

Illustreret Videnskab har samlet en kalender over de næste solformørkelser.

Total solformørkelse

  • 4. december 2021
  • 20. april 2023
  • 8. april 2024
  • 12. august 2026
  • 2. august 2027 

Ringformet solformørkelse

  • 10. juni 2021 – I Danmark kan den opleves som en delvis solformørkelse
  • 23. oktober 2023
  • 2. oktober 2024
  • 17. februar 2026
  • 6. februar 2027

Delvis solformørkelse 

  • 30. april 2022
  • 25. oktober 2022 – Solformørkelsen er synlig i Danmark
  • 29. marts 2025 – Solformørkelsen er synlig i Danmark
  • 21. september 2025
  • 14. januar 2029 

Hybrid solformørkelse

  • 20. april 2023 

Når Solen langsomt ”forsvinder” under en solformørkelse, står vi og kigger på Månens skygge.

Vi oplever en solformørkelse, når Månen står mellem Jorden og Solen. Den står altså i vejen for, at Solens lys kan nå ned til os.

Solen er meget større end Månen – faktisk er Solens diameter 400 gange større. Så det kan lyde mærkeligt, at Månen kan dække for Solen.

Men fordi Månen er meget tættere på Jorden end Solen, ser den større ud fra vores synsvinkel. Derfor ser det ud, som om Månen dækker for Solen.

Der findes fire typer af solformørkelse, skriver Illustreret Videnskab.

1: Total solformørkelse

Under en total solformørkelse blokerer Månen fuldstændig for Solen. Her kan sollyset forsvinde helt i nogle minutter. Man skal være på det helt rigtige sted på jordkloden for at opleve en total solformørkelse.

2: Ringformet solformørkelse

En ringformet solformørkelse sker, når Månen står præcis foran Solen – ligesom under en total solformørkelse.

Forskellen er, at Månen er langt væk fra Jorden i sin bane. Derfor ser det ikke ud, som om Månen dækker hele Solen. I stedet er der en lysende ring omkring Månen.

3: Delvis solformørkelse

Under en delvis solformørkelse dækker Månen ikke hele Solen, men kun en mindre del. Sådan en solformørkelse kan opleves lidt oftere end en total.

4: Hybrid solformørkelse

Hvis en total solformørkelse begynder eller ender med en ringformet solformørkelse, kalder man det en hybrid solformørkelse.

Hvordan påvirker en solformørkelse vores strøm?

Hvis vi skal hjælpe klimaet, er en af de vigtigste løsninger at skifte ”sort energi” fra olie og gas ud med ”grøn energi” fra vind og sol.

”Sort energi” sender mange drivhusgasser ud atmosfæren, som bidrager til klimaforandringerne. Det gør den ”grønne energi” ikke.

I Danmark bruger vi rigtig meget grøn energi. Faktisk slog vi rekord i 2020 med 80 procent grøn energi, skriver Dansk Energi.

Det meste af den grønne energi kommer fra vindmøller. Men vi får også en del fra Solen. Solpaneler opfanger Solens stråler og omdanner dem til strøm.

Men når der kommer en solformørkelse, kommer der pludselig langt mindre energi til solpanelerne. Under en delvis solformørkelse som den i dag, kan 30 procent af den danske solenergi forsvinde, oplyser Dansk Energi til Politiken.

Det betyder dog ikke, at der pludselig ikke er noget strøm i kontakten. Man er godt forberedt. Og manglen på energi bliver erstattet med tysk kulenergi, svensk atomkraft, norsk vandkraft og dansk havvind. Derfor er der ikke risiko for, at strømmen forsvinder i Danmark i dag.

Men hvis man kigger på hele Europa, kan en solformørkelse blive en rigtig udfordring. Og der kommer kun mere og mere solenergi i Europa.

Kristine van het Erve Grunnet er branchechef i Dansk Energi. Hun mener, at ”vi står med et problem”, når det kommer til solformørkelser. Især fordi, at de kraftværker med ”sort energi”, som redder Europa under en solformørkelse, langsomt bliver nedlagt.

Hun mener, at løsningen er ny teknologi, som fortæller os alle sammen, hvornår vi må bruge meget strøm – og hvornår vi skal vente:

”I fremtiden skal der sendes signaler ud om, hvornår vi som digitale forbrugere skal lade vores elbiler op eller tænde vores varmepumper. Tidligere har vi været vant til, at kraftværker producerer i takt med forbruget. Nu bliver det i højere grad et samspil,” siger hun til Politiken.

LÆS OGSÅ: Selvlysende blæksprutter og små bjørnedyr sendes ud i rummet