Politik
Skal alle ungdomsuddannelser slås sammen det første halve år? Det mener kommuner
Alle ungdoms-uddannelser skal starte samme sted, foreslår de danske kommuner. På den måde kan eleverne bedre vælge at fortsætte på den rigtige uddannelse.
Du har helt sikkert stillet dig selv det store spørgsmål. Det, som ingen kan komme udenom: Hvad skal jeg være?
Det kan virke helt umuligt at vælge den rigtige uddannelse. Og hvis du allerede har valgt – hvad så, hvis valget ikke var det rigtige?
Det skal være nemmere at få lov til at smage på forskellige ungdoms-uddannelser, før man træffer sit valg. Det mener KL, som står for Kommunernes Landsforening – en forening for alle de 98 kommuner i Danmark.
Det er kommunerne, som står for skolerne i Danmark. Og kommunerne mener altså nu, at systemet for ungdomsuddannelser skal laves om, skriver Politiken.
KL foreslår, at alle unge starter på ét fælles grund-forløb på seks måneder, hvor du kan snuse til både praktiske fag, for eksempel tømrer eller kok, og boglige fag, for eksempel historie eller tysk.
Der mangler håndværkere
I Danmark er der mangel på personer, som har en erhvervsuddannelse, for eksempel som elektriker, bil-mekaniker eller kosmetiker.
I år søgte 20,1 procent ind på en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. Det er flere end i mange år, men det er stadig ikke nok, mener kommunerne.
De fleste unge vælger stadig gymnasiet. Men måske er det ikke det rigtige valg for dem alle? I 2018 blev 17,5 procent af eleverne på gymnasierne færdige med et snit på under 5.
KL mener altså, at det bliver nemmere for unge at træffe det rigtige valg, hvis de har fået lov til at prøve de forskellige uddannelser af først.
KL’s idé om at starte alle ungdomsuddannelser med et fælles grundforløb er kun et forslag indtil videre. Hvis det skal blive til virkelighed, skal politikerne i Folketinget også synes om idéen.
Hvad mener du?