Politik

Skal 19 danske børn i Syrien hentes hjem? Politikere enige om plan

Et billede fra al-Roj-lejren i Syrien, hvor flere danske børn bor.

Foto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix.

Freya Ea Bjørnlund


8 april, 2021Skal Danmark hjælpe børn af mødre, som er mistænkt for at kæmpe for en terrorgruppe? Det spørgsmål har de danske politikere været meget uenige om. Nu er de blevet enige om en plan.

Der sidder 19 danske børn i Syrien. De er blevet født af seks kvinder, som kommer fra Danmark. Mødrene har eller har haft dansk statsborgerskab. Det betyder, at børnene egentlig hører til i Danmark.

Men lige nu kan de ikke komme hjem. Det kan de ikke, fordi deres mødre har taget et valg. De rejste fra Danmark til Syrien og er mistænkt for at kæmpe sammen med terrorgruppen Islamisk Stat, som man også kalder for IS eller ISIS. Når man kæmper for IS, kaldes man også en fremmedkriger.

Derfor mener mange, at mødrene har vendt Danmark ryggen. At de har forrådt Danmark.

Men deres børn har ikke gjort noget galt. Og nu sidder de i fangelejre i Syrien, hvor de har det forfærdeligt.

De danske politikere har længe diskuteret, om børnene skal hentes hjem til Danmark. Og om mødrene skal med.

Før påske blev et flertal af politikerne enige om at aftale. De er blevet enige om, at det skal undersøges, om det er muligt at hente børnene hjem – uden deres mødre. Det skriver Politiken.

Hvem er børnene?

Det handler om 19 danske børn i alderen 1-14 år. De ni ældste børn er født i Danmark. De yngste 10 er født i Syrien.

De seks mødre har alle været danske statsborgere. Men tre af dem har fået deres statsborgerskab taget fra dem. Så på papiret er de ikke danske længere.

Alle seks mødre har sagt, at de gerne vil tilbage til Danmark.

Hvilke lejre sidder de i?

Børnene sidder i de to fangelejre al-Hol og al-Roj.

I al-Hol bor der 64.000 mennesker. De fleste i lejren er børn og kvinder fra enten Irak eller Syrien. Men i en særlig del af lejren sidder der cirka 9.500 fra andre lande. Det er her, de danske børn sidder. Det skriver FN.

Der er ikke telte, toiletter eller senge nok til alle. Og der er heller ikke nok mad, rent vand og medicin. Og der er beskidt i lejren. Derfor risikerer mange at blive alvorligt syge. Det skriver organisationen Amnesty International.

Flere af børnene har det så dårligt i lejren, at de risikerer at blive skadet for livet. Det vurderer Udenrigsministeriet.

Hvad har politikerne skændtes om?

De danske politikere har længe diskuteret, om børnene skal hentes hjem. Og om deres mødre skal med eller ej.

Mange organisationer og eksperter mener, at børnene hurtigst muligt skal ud af lejrene. Blandt andet Amnesty International, som mener, at børnenes menneskerettigheder bliver brudt – læs mere om menneskerettighederne her.

FN og EU opfordrer Danmark og alle andre lande til at hente både børn og voksne hjem fra Syrien. Men de danske politikere har været meget uenige om sagen.

Socialdemokratiet, som sidder i regeringen, sagde først, at hverken børn eller mødre skulle hjem.

”Fremmedkrigere er uønskede i Danmark. De har vendt Danmark ryggen og aktivt besluttet at støtte Islamisk Stat. Børn af fremmedkrigere er i en situation, som deres forældre har skabt,” sagde justitsminister Nick Hækkerup den 4. marts ifølge TV 2.

Den holdning har fået hård kritik fra de partier, som normalt støtter regeringen. Den gælder Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti (SF) og Enhedslisten. Partierne mener, at børnene skal hjem til Danmark – også hvis det betyder, at mødrene skal med. Det skriver Politiken.

Partierne har især kritiseret regeringen, fordi den ikke har delt vigtige oplysninger om børnene med de andre partier. Det har Ekstra Bladet afsløret. Blandt andet har regeringen ikke delt en rapport om, at børn i lejrene risikerer at blive kidnappet af Islamisk Stat og blive trænet som terrorister.

De socialdemokratiske politikere i regeringen er også blevet presset af medlemmer fra deres eget parti. 40 procent af de socialdemokrater, som TV 2 har spurgt, mener, at børnene skal hentes hjem.

Hvad går den nye aftale ud på?

Efter de danske politikere har skændtes om børnene, blev de enige om en aftale den 30. marts. Men aftalen udskyder beslutningen lidt endnu.

Et flertal af politikerne i Folketinget er blevet enige om at undersøge, om det kan lade sig gøre at hente børnene hjem – men uden deres mødre. At adskille børn fra deres mødre kan nemlig også være skadeligt for børnene. Og det er ikke sikkert, at det er tilladt ifølge internationale love.

Det skal undersøges af en gruppe mennesker, som ved noget om danske og internationale love. Gruppen får navnet ”Task Force Evakuering”.

Politikerne håber, at task forcen kan komme frem til, at det kan lade sig gøre at hente børnene hjem hurtigst muligt, men ikke deres mødre.

Task forcen skal være færdig med arbejdet senest den 15. maj. Bagefter skal politikerne igen forhandle om, hvad der skal ske.

Aftalen er lavet mellem Socialdemokratiet i regeringen og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti (SF), Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

Partierne Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti vil hverken have børnene eller mødrene hjem.

Enhedslisten vil gerne hente både børn og mødre hjem. Men partiet har sagt nej til at være med i aftalen. Partiet mener, at det allerede står helt klart, at det ikke er muligt at hente børnene uden deres mødre.

Mai Villadsen er partiets politiske ordfører. Hun siger til Politiken, at hun er bange for, ”at regeringen i virkeligheden bare trækker tiden ud til stor skade for de børn, der sidder nede i lejrene i Syrien.”

Så, kan det lade sig gøre at få børnene hjem?

Det store spørgsmål er, om det overhovedet er muligt at få børnene hjem uden mødrene. Det ser meget svært ud.

De to fangelejre i Syrien bliver kontrolleret af det kurdiske folk – et folk, som har kæmpet imod Islamisk Stat i landet. Lederne af det kurdiske folk i Syrien bliver kaldt det kurdiske selvstyre.

Men det kurdiske selvstyre vil ikke lade de danske børn rejse hjem uden deres mødre. Det siger vicepræsidenten Badran Jayakurd til TV 2:

”Vi har besluttet, at vi ikke adskiller børnene fra mødrene. Det sker kun i (…) særlige tilfælde, og det kræver morens tilladelse.”

Han siger også, at Danmark og alle de andre europæiske lande burde tage ansvar for deres borgere, som er rejst til Syrien for at støtte Islamisk Stat. Han mener, at landene skal hente deres borgere hjem og stille dem for en dommer i deres eget land.

Flere andre lande i Europa har hentet børn og mødre hjem fra Syrien, blandt andre Norge, Finland og Tyskland. TV 2 har lavet en oversigt over, hvad andre lande har gjort, her.

Hvad mener du?

Hvad skal Danmark gøre for de danske børn i Syrien?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...© Copyright - seismo 2019