Identitet

Sex uden samtykke – hver 10. unge fyr har været i tvivl

Der findes ikke en samtykke-lov i Danmark

Foto: Sơn Bờm/Pexels

Nanna Hein


19 februar, 2020



Selvom hver 10. unge fyr har været i tvivl, om han har haft sex unden samtykke, har de unge stadig svært ved at tale om sex.

Har du nogensinde haft sex med en, og så bagefter været i tvivl om personen faktisk gerne ville? Hvis du har det, så er du ikke alene. Hver 10. fyr mellem 18-24 år har faktisk været i tvivl. Det skriver DR.

At det er hver 10. fyr betyder, at det er 10 procent af alle fyrene mellem 18-24 år som har været i tvivl. Hos pigerne er det kun tre procent, som har været i tvivl.

Snakken om sex

Hvad er samtykke?

At give samtykke betyder, at man er enig i noget. Du bliver altså ikke tvunget til noget. 

Man kan give samtykke på flere måder. Blandt andet ved at sige ja til en anden, men også ved at at vise det med dit blik eller din krop.

Du kan altid trække et ja tilbage. Du bestemmer nemlig selv over din krop, og om du har lyst. 

Kilde: Sexlinien.dk

Det kan være ret svært at snakke om sex, og derfor kan det også være svært som ung, at skulle spørge en anden, om de gerne vil have sex.

Til DR forklarer Lene Stavngaard, som er chef for Sex og Samfund, at de unge slet ikke snakker med deres forældre om sex, eller har haft særlig god seksual-undervisning i skolen. Derfor er det også svært for de unge at have snakken om samtykke med hinanden.

Det kan man se i Sexus-undersøgelsen, som kom ud i efteråret. Sexus-undersøgelsen er en stor undersøgelse, som viser danskernes trivsel og sex-vaner.

I undersøgelsen kan man se, at lige over halvdelen har svaret, at de ”i ringe grad eller slet ikke” har talt med deres forældre om sex. Man kan i undersøgelsen også se, at langt de flest har svaret, at de kun ”i nogen grad eller i lav grad” har fået noget ud af seksualundervisningen på deres skole.

Politikerne har tidligere snakket om at ændre seksualundervisningen i folkeskolen. Det kan du læse om her.

Hvordan gør de i andre lande?

Både i Sverige, Tyskland og England, skal man have sagt ”ja”, inden man har sex. Det er lige meget, om det er første gang man har sex, om man er fuld, eller om man er et kærestepar. 

Sex uden et ”ja” er i de lande, det samme som sex uden samtykke. Og sex uden samtykke er faktisk det samme som voldtægt. Sådan er det i hvert fald i Sverige, Tyskland og England. I Danmark er det voldtægt, når man kan kalde det sex under tvang.

I England har man skulle give samtykke siden siden 2003, i Tyskland siden 2016 og i Sverige siden 2018.