Politik

Se videoen: Sådan kan EU straffe de lande, som ikke overholder EU’s værdier

Både Polen og Ungarn er blevet kritiseret for ikke at overholde EU's værdier.

Foto: Groubani.

Julius Christiansen Tromholt


30 november, 2021



I EU har vi nogle fælles værdier. Landene skal for eksempel være demokratiske. Men hvad gør man ved de lande, som ikke overholder de værdier?

I EU arbejder 27 lande sammen. Danmark blev medlem af EU i 1972. Derfor har Danmark været medlem af EU i hele dit liv. Det tænker du nok ikke over i hverdagen.

Når et land bliver medlem af EU, så skriver det under på, at det vil overholde nogle bestemte værdier. Det forklarer Rasmus Nørlem Sørensen. Han er chefanalytiker hos Demokrati i Europa Oplysningsforbundet – også kaldet DEO.

EU har en traktat, hvor der står, at EU bygger på værdier som demokrati, ligestilling, retsstat og ytringsfrihed. EU har en aftale om, at når man melder sig ind, så skriver man under på de her værdier,” siger han.

Ramus Nørlem Sørensen forklarer, at de fleste lande i EU har lidt svært ved at overholde alle værdierne. Men i særligt to lande i EU er listen af problemer lang.

”Ungarn er et af de lande, hvor problemerne hober sig op i forhold til at respektere de grundlæggende værdier i EU. Det andet land på kant med værdierne er Polen,” siger han.

På billedet er Rasmus Nørlem Sørensen på DEO’s kontor i København:

Foto: Andreas Hansen.

Hvad er problemet i de to lande?

Der er flere problemer i Ungarn og Polen. Blandt andet i forhold til medierne. Man skal nemlig have frie og uafhængige medier i EU. Det forklarer Rasmus Nørlem Sørensen.

”I Ungarn og Polen er der en stribe forskellige problemer. EU har blandt andet fokus på, om medierne er uafhængige. Er der nogle medier, som kritiserer regeringen og dem med magt? Er der nogle, der undersøger, om regeringen overholder lovene? Det er et stort problem i Ungarn. Her har regeringen og dens venner stor indflydelse på medierne,” forklarer han.

Både Polen og Ungarn har også været kritiseret for ikke at respektere det, som man kalder retsstatsprincippet. Det betyder, at dommerne i landet skal være frie og uafhængige.

Hvis landets dommere er udvalgt af politikerne, så er det et problem. For så kan politikere sætte sine egne venner ind som dommere. Og så vil de måske kigge den anden vej, hvis regeringen gør noget ulovligt. Det forklarer Christel Schaldemose. Hun sidder i EU-Parlamentet for Socialdemokratiet.

”I Polen udpeger man dommere fra politisk side. Man er ikke uafhængig, hvis politikere udpeger dommere. Lige nu er EU-Kommissionen i gang med at undersøge, om Polen og Ungarn overholder vores regler. Det tror vi nemlig ikke, at de gør,” siger hun.

Hvad kan EU gøre ved de to lande?

Det er ikke så let at gøre noget ved de lande, som ikke overholder EU’s regler. Da EU startede, troede man nemlig ikke, at landene kunne finde på ikke at overholde reglerne. Det forklarer Morten Løkkegaard. Han sidder i EU-Parlamentet for Venstre.

”Vi havde ikke fantasi til at forestille os, at sådan noget her kunne ske. Da landene kom med i EU, tænkte alle: ”Hvor må de være glade. Selvfølgelig overholder de reglerne.” Men nej, sådan gik det ikke. EU har derfor ikke regler for, hvad skal ske, hvis landene ikke overholder reglerne,” forklarer han.

Det er ikke muligt at smide et land ud af EU. Men der er tre forskellige ting, som EU kan gøre for at prøve at få landene til at overholde EU’s principper og blive mere demokratiske. Dem kan du se i videoen herunder.

Vi har spurgt Ungarns regering, om den vil svare på kritikken. Den ønsker ikke at stille op. Men i en skriftlig besked svarer en talsmand fra regeringen, at Ungarn afviser alle anklager, og at Ungarn kæmper for en fri presse.