Videnskab

Se billederne: Sådan blev 3 mænd reddet fra en øde ø

Sådan så det ud, da tre mænd skrev SOS med store sten på stranden. Til venstre kan man se helikopteren fra den australske hær, som fik øje på signalet.

Foto: Australien Department Of Defence/Reuters/Ritzau Scanpix.

Freya Ea Bjørnlund


4 august, 2020



Nu ved du, hvad du skal gøre, hvis du en dag strander på en øde ø.

Hvad gør man, hvis man havner på en øde ø? Vi har set det så mange gange på film. Men hvad gør man, hvis det sker i virkeligheden?

Tre mænd gjorde det helt rigtige. De er nu blevet reddet, efter de var strandet på en øde ø i Stillehavet i tre dage, skriver det britiske medie BBC.

De tre mænd kommer fra ø-staten Mikronesien, der består af over 2.000 små øer i Stillehavet. Da de var ude at sejle, mistede de overblikket på havet. Og deres syv meter lange båd løb tør for benzin.

Hvad betyder SOS?

SOS er et signal, som over hele verden bruges til at vise, at man er i en nød-situation.

Når et skib har brug for hjælp, kan det udsende et SOS-signal. Der skal være tale om risiko for menneske-liv, før signalet må sendes.

Mange tror, at SOS er en forkortelse for save our souls, altså ”red vores sjæle” på dansk. Men selvom SOS skrives med store bogstaver, er det ikke en forkortelse.

SOS-signalet blev til, dengang man brugte morse-alfabetet til at sende beskeder gennem en telegraf. Morsealfabetet består udelukkende af streger og prikker. Man valgte de tre bogstaver SOS som nødsignal, fordi bogstaverne er nemme at kende i morsealfabetet. For at skrive SOS, skal man taste: tre prikker, tre streger, tre prikker.

Kilde: Den Store Danske Encyklopædi.

Så strandede de på den lille øde ø Pikelot. En ø med grøn skov og hvid strand – og intet andet.

Og hvad gjorde de så?

De samlede en bunke store sten og skrev SOS i store bogstaver på stranden. Så store, at de kunne ses fra luften.

Hjælp fra luften

Lørdag begyndte eftersøgningen af de tre mænd, efter de havde været forsvundet i tre dage. Man undrede sig over, hvorfor de ikke dukkede op efter den planlagte sejltur på 42 kilometer mellem øerne Pulawat og Pulap.

Myndighederne på den nærliggende ø Guam, som hører til USA, begyndte at lede efter mændene med amerikanske og australske fly fra hæren.

En helikopter fra Australien blev tilkaldt for at hjælpe til. Og det var piloterne i den helikopter, som pludselig fik øje på se store SOS-bogstaver.

Mændene blev fundet i god tilstand. De blev senere sejlet hjem af et skib fra Mikronesien.

Sådan så det ud, da australske soldater sejlede ud på øen med forsyninger til de tre mænd:

LÆS OGSÅ: Hundredevis af elefanter dør på stribe – men ingen ved hvorfor

Australske soldater sejler ud med mad og vand til de tre mænd, der var strandet på den øde ø Pikelot i tre dage. Australien Department Of Defence/Reuters/Ritzau Scanpix.
Australske soldater sejler ud med mad og vand til de tre mænd, der var strandet på den øde ø Pikelot i tre dage. Australien Department Of Defence/Reuters/Ritzau Scanpix.
Australian Army soldiers from 2nd Battalion, the Royal Australian Regiment, pull a zodiac inflatable boat ashore to deliver food and supplies to three stranded mariners from the Federated States of Micronesia following a search and rescue mission, on Pikelot Island, Micronesia August 3, 2020. Picture taken August 3, 2020. AUSTRALIAN DEPARTMENT OF DEFENCE/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.NO RESALES.NO ARCHIVES MANDATORY CREDIT
Australske soldater trækker en båd i land, som kommer med mad og vand til de tre mænd. Australien Department Of Defence/Reuters/Ritzau Scanpix.
Australske soldater leverer mad og vand til de tre strandede mænd. Australien Department Of Defence/Reuters/Ritzau Scanpix.
De tre mænd får endelig mad og vand. Australien Department Of Defence/Reuters/Ritzau Scanpix.
I venstre side kan man se signalet SOS, og i højre side kan man se de tre mænd stå ved siden af et halv-tag, de har bygget. Australian Defence Force / AFP / Ritzau Scanpix.