Online

Saudi-Arabien vil skabe verdens største gaming-platform

Riyadh er hovedstaden i Saudi-Arabien.

Foto: Shutterstock

Sesilie Christophersen


2 februar, 2022Saudi-Arabien har købt en af verdens største platforme inden for e-sport. Flere eksperter undrer sig over salget.

Saudi-Arabien har lavet en kæmpe investering i e-sport.

Mere præcist handler det om, at en fond ejet af saudi-arabiske forretningsmænd, har købt platformen ESL Gaming og FACEIT for 10 milliarder kroner. Det skriver DR.

ESL Gaming og FACEIT står blandt andet bag den professionelle Counter Strike-liga, som hedder ESL Pro League. Det er altså en af de helt store indenfor gaming. Meldingen lyder, at Saudi-Arabien vil være de største indenfor e-sport. Der er nemlig rigtig mange penge at tjene i e-sport.

Men handlen er ikke lige populær alle steder. Jesper ’Quintin’ Moe er ekspert og kommentator indenfor e-sport, og han undrer sig over, at man vælger at sælge platformen til saudi-arabiske forretningsmænd.

Det gør han, fordi Saudi-Arabiens forhold til rettigheder for både kvinder og seksuelle minoriteter bliver kritiseret af mange organisationer, som kæmper for bedre menneskerettigheder. Blandt andre Amnesty International og Human Rights Watch.

“Man har tidligere taget afstand til turneringer i den region i verden, så salget er overraskende. Kvinder og mænd anses ikke som ligeværdige i Saudi-Arabien, hvilket er i stærk kontrast til diversiteten i Counter Strike-miljøet,” siger Jesper ’Quintin’ Moe.

Han understreger dog, at han tror på, at ESL Gaming selv får lov til at bestemme, hvem der kan levere det bedste indhold på platformen. Og her vil de ikke gøre forskel på kommentatorer og eksperter på baggrund af køn eller seksuel orientering, vurderer han.

Kritik for at samarbejde med Saudi-Arabien

Det er ikke første gang, at Saudi-Arabien forsøger at bevæge sig ind på e-sport-området. I 2020 indgik den danske gaming-virksomhed Blast i et samarbejde med Saudi-Arabien. Blast står blandt andet bag de store turneringer i spillet CS:GO i Royal Arena i København.

Blast blev dengang udsat for en shitstorm, hvor de blev beskyldt for at have “blod på hænderne” og for at lave en “pagt med djævlen”, fordi de samarbejdede med Saudi-Arabien.

Det danske tophold Astralis truede også med at droppe Blast på grund af det “uacceptable samarbejde”.

Det blev derfor hurtigt for meget for Blast, og de meddelte i en mail til Radio4, at de ville udgå af samarbejdet igen.

”Vi kan bekræfte, at vi har nået en fælles, professionel og respektfuld aftale med Neom om at opsige vores kontrakt.”

Læs også: Justin Bieber bliver bedt om at droppe koncert i Saudi-Arabien