Online

SAS fjerner reklamefilm – mistanke om cyber-angreb

Reklame-filmen er 2,42 minutter lang, og den skabte stor postyr i kommentar-sporet på Facebook.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


13 februar, 2020



Efter mindre end en uge måtte SAS fjerne deres nyeste reklamefilm fra Facebook. Grunden var et hav af vrede kommentarer. SAS mistænker kommentarerne for at være et cyber-angreb.

Tidligere på ugen lagde flyselskabet SAS (Scandiavian Airlines) en 2,42 minutter lang reklame-film op på deres Facebook-side

Men filmen faldt ikke i god jord på Facebook. Kort tid efter begyndte kommentar-feltet nemlig at blive fyldt med vrede kommentarer. Sådan skriver DR

Reklamefilmen handler om, at intet af det, vi troede var skandinavisk, rent faktisk er det. Rugbrød er fra Tyrkiet, lakrids er fra Kina, og demokratiet er fra Grækenland. 

“Vi tager alt det vi kan lide, når vi er er ude og rejse. Så retter vi det en smule til – og voila.”

Sådan lyder det blandt andet i reklamenfilme, hvori der også bliver forklaret, hvordan skandinaverne igennem årtierne har hentet ting fra hele verden og har gjort dem til deres egne. I kommentarsporet på Facebook er folk sure over, at SAS taler dårligt om skandinaverne.

SAS selv har mistanke om, at firmaet har været offer for et cyber-angreb. 

”Når vi ser på mønsteret og antallet af reaktioner, har vi en begrundet mistanke om, at vi har været udsat for et cyberangreb, og at vores kampagne er blevet taget som gidsel.” Sådan skriver Kristoffer Meinert, som er presse-chef for SAS, til DR. 

SAS fortryder hverken reklamefilmen eller, hvad der blev vist i den. 

Du kan se reklamefilmen her.

Men hvad er et cyberangreb?

Et cyberangreb er, når nogen bliver angrebet over nettet. Det betyder ikke, at der løber soldater rundt på din computer-skærm. Men det betyder, at nogen kan hacke sig ind i eksempelvis en virksomheds IT-system. Ved at komme ind i et IT-system kan man få fat i en masse oplysninger. Man kan også lukke ned for en masse oplysninger eller opgaver. 

Der findes en masse former for cyberangreb, men fælles for dem alle er, at de foregår over internettet. På den måde er det også sværere for politiet at fange dem, som laver angrebene. Forbryderne kan nemlig sidde langt væk fra det sted, som de angriber.