Kultur

Sangerinde går på scenen foran Kronprinseparret med et vigtigt spørgsmål

Erika de Casier har fået en flot pris af Kronprinseparret. På talerstolen brugte sangerinden noget af tiden på at stille et vigtigt spørgsmål.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Mathilde Johannesen


28 september, 2021I weekenden fik den dansk-portugisiske sangerinde Erika de Casier en pris fra Kronprinseparret. I hendes takketale stillede hun et vigtigt spørgsmål: Hvad skal der til for, at man kan kalde sig dansk?

Erika de Casier er født i Portugal, men vokset op i den jyske by Ribe. Hun har gået i en dansk skole, taler flydende dansk og har boet i Danmark i 23 år. Hendes mor er fra Belgien, og hendes far er fra Kap Verde – en lille gruppe af øer, som ligger ud for Afrikas vestkyst.

Men selvom Erika de Casier er vokset op i Danmark, er hun alligevel ikke dansk statsborger. I weekenden modtog Erika de Casier en pris af Kronprinseparret. Da hun modtog prisen stillede hun hele salen et vigtigt spørgsmål: “Hvad skal der til for, at man kan kalde sig dansk?”

En tale med et vigtigt spørgsmål

Erika de Casier har altså boet i Danmark i 23 år, men hun kan endnu ikke officielt sige, at hun er dansk statsborger. Det satte hun derfor fokus på til Kronprinseparrets prisuddeling.

”Jeg er blevet omtalt af flere medier som den næste danske internationale stjerne, hvilket både er utrolig angstprovokerende og lidt smigrende på samme tid. Men det får mig også til at undre, om man først er dansk, når man har gjort noget bemærkelsesværdigt for Danmark”, sagde hun ifølge DR.

Erika de Casier valgte altså at bruge noget af sin tid på talerstolen på at stille spørgsmålstegn ved, hvornår man kan få lov til at kalde sig dansk. Det blev derfor en tale med et politisk budskab, og det ser vi oftere og oftere, når musikere modtager priser og skal give takketaler. Det kan du læse mere om her.

Hvis du skal være dansk, skal du bestå

Du kan ikke bare bestemme dig for, at du vil være dansk statsborger og så blive det næste dag. Det er tit en længere rejse. Politikerne har nemlig lavet nogle regler for, hvornår du kan kalde dig det.

Hvis du gerne vil være dansk statsborger, skal du blandt andet bestå en prøve. Den prøve kalder man indfødsretsprøven. Ud af prøvens 45 spørgsmål skal du mindst have 36 rigtige svar – og det fik Erika de Casier, da hun tog prøven. Derfor mangler hun kun den sidste godkendelse fra Folketinget. Når hun har fået den, kan hun sige, at hun er dansk statsborger.

Erika de Casier er derfor et godt skridt på vej mod titlen som dansk statsborger. Snart kan hun altså få det danske pas. Det kan du nemlig først få, når du er dansk statsborger.

En sangerinde som tør gå sine egne veje

I lørdags modtog Erika de Casier altså både en pris fra Kronprinseparret, 100.000 kroner og et stående bifald fra salen, da hun var færdig med sin tale.

Og Erika de Casier kan netop gå hjem fra showet med en pris, fordi hun har en nyskabende tilgang til musikken og tør gå sine egne veje. Sådan skrev Kongehuset i en pressemeddelelse.

I lørdags viste Erika de Casier altså også på talerstolen, at hun tør gå sine egne veje. I et award show med glimmer, glitter og flotte kjoler satte hun fokus på et spørgsmål, som altid har fyldt en del i dansk politik. For hvad skal der egentlig til for, at man kan kalde sig dansk?

LÆS OGSÅ: Dansk sangerinde modtager 100.000 kroner af Kronprinseparret