Kultur

Sang om muslimsk højtid kommer med i dansk sang-bog – er det en god idé?

Sangeren Isam B har skrevet sangen "Ramadan i København", som kommer med i højskole-sangbogen.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Julius Christiansen Tromholt


9 november, 2020En ny sang er blevet optaget i en dansk sang-bog. Den handler om den muslimske højtid ramadanen i København. Men bør der være en sang om en muslimsk højtid i en dansk sangbog? Det er folk uenige om.

I Danmark har vi en meget berømt bog. Den er fyldt med nye og gamle danske sange. Den hedder højskole-sangbogen

Måske har dine forældre en udgave af den stående i reolen?

Faktisk er det Danmarks mest solgte bog. Den første udgave kom i 1894. En gang imellem kommer der en ny og opdateret udgave af bogen. Her kommer der nye sange med i sangbogen.

Den 12. november 2020 kommer den 19. udgave af bogen. Og her vil der komme 151 nye sange med i bogen.

En af dem har været diskuteret heftigt. Den handler nemlig om en muslimsk højtid.

Hvad er det for en sang?

Det er sangen Ramadan i København, som er sunget af Isam B, som også er kendt fra gruppen Outlandish.

Du kan høre sangen her:

Flere mener ikke, at sangen bør være med i en dansk sangbog, når den handler om religionen islam.

Ramadanen er nemlig en af de vigtigste muslimske højtider. Under ramadanen skal muslimer faste i 30 dage. Det betyder, at de ikke må spise, drikke eller dyrke sex, fra solen står op til solen går ned.

Når solen går ned, samles mange muslimer for at spise sammen. Når ramadanen er overstået, bliver det fejret med en stor fest, middag og gaver. Den fest kaldes for eid.

Man holder ramadan for bedre at kunne fordybe sig i islam uden at skulle tænke på lyster som sex og mad. Det skriver religion.dk.

Hvad siger folk om sangen?

Folk er meget uenige. Nogle mener, at det er godt, at sangen er med. Den kan blandt andet lære danskerne om andre kulturer. Andre mener ikke, at en sang om en muslimsk højtid hører til i en dansk sangbog.

En af dem, som ikke mener sangen hører til i sangbogen, er Pia Kjærsgaard fra partiet Dansk Folkeparti. Det skriver hun på Twitter:

Henrik Dahl fra partiet Liberal Alliance har tidligere sagt, at “det er til grin”, og at “det absolut ikke giver nogen mening”, hvis sangen bliver optaget i sangbogen. Det skriver Berlingske.

Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti mener heller ikke, at sangen hører til i højskolesangbogen, som han mener, er noget af det mest danske overhovedet. Og så synes han også, at det er en dårlig sang. Det skriver Politiken.

Flere er dog også glade for, at sangen nu er med i bogen.

Blandt andre Rosa Lund fra partiet Enhedslisten:

Også Sikander Siddique fra partiet Frie Grønne er glad for, at sangen nu kan findes i bogen.

Hvem har valgt sangen?

Det har seks personer, som sidder i et udvalg, som skal vælge nye sange til bogen. Det hedder sangbogs-udvalget.

Sangen er ikke valgt for at gøre muslimerne glade. Den er blevet valgt, fordi den giver et billede af Nørrebro under ramadanen. Den giver også et godt billede af Danmark, hvor der også bor mange muslimer. Det forklarer Jørgen Carlsen, som er formand for sangbogsudvalget.

”Det er klart, at der er nogen, som reagerer meget islamofobisk i forhold til en muslimsk sang. Vi (udvalget) ser på det på en anden måde. Vi synes, det er et genre-billede af et bestemt kvarter i København, Nørrebro, under ramadanen,” siger han ifølge Politiken.

Hvad mener du?

Skal sangen 'Ramadan i København' være en del af højskolesangbogen?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...