Identitet

Så mange studerende har oplevet sexisme på studiet

Undersøgelsen er lavet blandt studerende på videregående uddannelser, for eksempel på universiteterne.

Foto: Sincerely Media/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


3 juni, 2021



En ny undersøgelse viser, hvor mange studerende, som har mødt sexisme på deres videregående uddannelse.

Kys, man ikke har lyst til. Berøringer på kroppen, som man ikke har bedt om. Og ubehagelige kommentarer, som handler om ens køn.

Det er nogle af de ting, som studerende har oplevet på deres studie. 11.000 studerende har oplevet sexisme eller seksuel opmærksomhed, som de ikke har bedt om, på deres videregående uddannelse. Det viser en ny rapport fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, skriver DR.

Hvad viser undersøgelsen?

I efteråret 2020 blev et spørgeskema sendt rundt til 259.568 studerende. 94.000 valgte at svare på det. Og af dem har 11.000 altså oplevet sexisme – enten på kroppen eller gennem ord – eller at få overskredet deres grænser, når nogen viser seksuel opmærksomhed, som de ikke har lyst til. De fleste har oplevet det fra andre studerende.

”Det tal er alt for højt, og det viser mig, at vi på vores videregående uddannelser har sexisme, og at problemet er alt for stort,” siger Ane Halsboe-Jørgensen, som er uddannelses- og forskningsminister.

Til DR fortæller hun, at de enkelte uddannelser skal se på tallene fra undersøgelsen. Og så er løsningen ikke nye regler fra politikerne – i stedet skal der ske en ændring af kulturen, som tager tid, og som kræver, at man taler om problemet.

Hvordan startede snakken om sexisme?

Medierne har været fulde af historier om sexisme det seneste år.

Det hele startede i august, da X Factor-værten Sofie Linde var vært til Zulu Comedy Galla. Her fortalte hun en historie om, da hun var 18 år og arbejdede på DR, hvor ”en stor tv-kanon” forsøgte at presse hende til sex.

Bagefter begyndte kvinder i forskellige jobs at skrive under på, at sexisme også er et stort problem i deres branche. Der kom underskrifter fra journalister, læger, musikere, forskere, politikere og ungdomspartier.

Afsløringerne af sexisme-sager fik konsekvenser blandt landets mest magtfulde politikere. Lederen af partiet Radikale Venstre, Morten Østergaard, trak sig efter en sag om sexisme. Det gjorde Københavns overborgmester, Frank Jensen, også.  

LÆS OGSÅ: Kvindelige gamere siger fra over for online-sexisme