Videnskab

Ro på: Her er 5 vigtige ting, du skal vide om corona-virusset

Helle Ingmer, som er over-sygeplejerske på Hvidovre hospital, tager beskyttelses-udstyr på. Den slags udstyr skal læger og sygeplejesker have på, hvis de behandler personer med corona-virus.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


27 februar, 2020



Medierne er fyldt med overskrifter om, at corona-virusset nu er kommet til Danmark. Men der er ingen grund til at gå i panik.

Den første dansker er blevet smittet med corona-virusset. Det virus, som har været på alles læber siden december.

Så skal vi gå i panik nu?

Absolut ikke.

Her er nogle vigtige fakta om corona-virusset, som du skal kende til.

1: Corona-virusset er i familie med virusser, du allerede har haft

Du har næsten helt sikkert været smittet af et corona-virus.

Corona-virus er faktisk en hel familie af forskellige virusser. De fleste af dem er meget almindelige og slet ikke farlige. De giver nemlig forkølelse.

Det forklarer professor Allan Randrup Thomsen til Videnskab.dk:

Symptomer på Covid-19 kan være

  • Feber
  • Tør hoste
  • Snottet næse
  • Ondt i halsen
  • Besvær med at trække vejret

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Videnskab.dk

”De almindelige, klassiske corona-virusser har vi cirkulerende hver vinter, hvor de giver anledning til omkring en tredjedel af almindelige forkølelses-tilfælde i Danmark.”

Det nye virus, som blev opdaget i Kina, har fået navnet Covid-19. Det er mere alvorligt end de corona-virusser, der giver forkølelser, fordi det angriber de nedre luftveje – det vil sige luftrøret, bronkierne og lungerne. Derfor får nogle af de smittede lunge-betændelse.

Symptomerne på Covid-19 kan minde meget om dem, man får ved forkølelse og influenza.

Hvis du har symptomer på Covid-19, kan det altså også være, at du bare er smittet med et mere almindeligt virus. Men du skal alligevel blive testet – og du skal ringe til din læge hjemmefra i stedet for at tage derind, hvis du har været i Norditalien, Kina, Singapore, Hongkong, Japan, Sydkorea eller Iran inden for de seneste 14 dage.

2: Det er ikke alle smittede, som bliver alvorligt syge

Det er helt forskelligt, hvordan folks kroppe reagerer på at blive smittet med corona-virusset. Nogle bliver alvorligt syge, men langt de fleste bliver kun syge i mindre grad.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at 80 procent af smittede får så milde symptomer, at man slet ikke skal ligge på sygehuset. Her kan sygdommen altså føles som en almindelig influenza eller forkølelse. 15 procent bliver så syge, at de skal på hospitalet. Og fem procent bliver så alvorligt syge, at de skal indlægges på intensiv afdeling – det vil sige, at de skal have akut hjælp.

Langt de fleste af dem, som bliver alvorligt syge, er ældre mennesker eller personer, som har et svagt helbred.

3: Det er ikke alle smittede, som dør af det – overhovedet

Vi har hørt mange historier om, hvor mange liv corona-virusset har kostet i forskellige lande. Men det er vigtigt at huske, at det er langt fra alle smittede, som ender med at dø.

Corona-virus i tal

Tallene er fra 27. februar.

  • Smittede: 82.167
  • Døde: 2.801 
  • Helbredte: 32.897

Kilder: Berlingske, Johns Hopkins Universitet

Der er nu blevet lavet flere undersøgelser af virussets ”dødelighed” – det vil sige, hvor mange procent af de smittede, som ender med at dø. Intet er sikkert endnu, men den seneste og største undersøgelse er kommet med et resultatet, der ligger tæt op ad tidligere undersøgelser.

Undersøgelsen viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent. Det vil sige, at 2,3 procent af de smittede er endt med at dø. Man mener altså, at færre end tre ud af 100 personer ender med at dø af sygdommen.

De fleste af de døde er ældre mennesker eller personer med et svækket helbred.

Ifølge de seneste tal har corona-virusset kostet 2.801 personer livet – men 32.987 personer er også blevet raske igen. Hvis man bliver smittet, er det altså langt mere sandsynligt at blive rask end at dø.

4: Danmark er godt forberedt på at bekæmpe corona-virusset

Strategien er at begrænse smitten med det samme. Virusset skal opdages hurtigt, og så skal patienten isoleres – altså holdes væk fra andre mennesker, så personen ikke kan smitte andre. Det forklarer Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsentil DR:

”Vi vil sætte alle kræfter ind for at opspore og håndtere personer, der har haft tæt kontakt med de smittede, så de kan gå i karantæne,” siger han. Det betyder, at personer, som bare har været i nærheden af en smittet, også skal holde sig væk fra andre.

Tirsdag den 25. februar sendte Sundhedsstyrelsen en ny vejledning rundt til blandt andet læger, hospitaler og skadestuer – så alle ved, hvad de skal gøre.

Indtil nu har to hospitaler i Danmark stået klar til at behandle corona-virusset. Men nu bliver i alt seks hospitaler gjort klar, nemlig hospitalerne i Hvidovre, Skejby, Aalborg, Odense, Roskilde og Rigshospitalet i København.

Nu skal langt flere danskere også testes for virusset. Og fra nu af kan man få svar på en test for corona-virus flere steder i landet.

Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke til Politiken:

”Folk vil blive afhentet hjemme, kørt ind – og der er fuldt fokus på, at man ikke skal smitte hospitalspersonalet.”

5: Du kan selv gøre en del for at undgå smitte

Corona-virusset kan smitte ved nys, host eller kontakt med kropsvæsker. Og du kan selv gøre en del for at passe på, at du ikke bliver smittet – enten med Covid-19 eller et hvilket som helst andet virus.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at man bruger mundbind – der er ikke noget, som tyder på, at mundbind generelt bremser spredningen af smitte.

Til gengæld er det vigtigt at holde dine hænder rene. Hånd-sprit er en god idé, men det er især vigtigt at vaske hænder grundigt.

Og hvis du hoster, så host ned i et lomme-tørklæde eller i albuen.

Se her, hvordan man vasker sine hænder på den helt rigtige måde: