Politik

Rekord: Flere kvindelige borgmestre end nogensinde før

Der er stadig flest mandlige kommunalpolitikere, men i år slår vi rekord for kvindelige borgmestre.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


18 november, 2021



Hver femte borgmester i Danmark er nu er en kvinde.

Lone Jakobi, Marie Stærke og Stephanie Storbank. Måske kender du ikke navnene, men de her tre kvinder har alle fået titlen som borgmester. Det samme kan 16 andre kvinder i det politiske Danmark nu også kalde sig. 

I alt er der nu 19 kvindelige borgmester efter kommunalvalget 2021. Og det er faktisk en rekord. Sådan skriver Politiken

Ni nyvalgte

I 2013 var der bare 12 kvindelige borgmestre i Danmark. Ved kommunalvalget i 2017 blev det tal ændret til 14, og i år steg det så endnu engang til 19. Stigningen i år svarer til, at hver femte kommune i Danmark har en kvindelig borgmester. Det skriver Kristligt Dagblad.

9 ud af de 19 nye kvindelige borgmestre er nyvalgte. Det betyder, at de ikke sad på borgmesterposten før. 

En af de kvinder, som kan blive siddende i sin borgmesterstol, er Holbæks borgmester Christina Krzyrosiak Hansen. Hun er socialdemokrat, og da hun i 2017 blev valgt som borgmester i Holbæk kommune, var hun den yngste borgmester i Danmark. Til valget i tirsdags fik hun 18.590 personlige stemmer. Det betyder, at hun fik 46 procent af alle stemmerne i Holbæk kommune. Sådan skriver Berlingske.

Men faktisk var hun ikke den eneste kvindelige kandidat, som var ekstremt populær blandt sine vælgere. Både Sofia Osmani i Lyngby-Taarebæk kommune, Birgit Stenbak Hansen i Frederikshavn kommune og Dorte West i Herning kommune har også sikret sig absolut flertal. At have absolut flertal betyder, at man har mere end halvdelen af mandaterne i byrådet

En plads i et byråd kaldes også et mandat. I byrådet er man med til at tage de store beslutninger i kommunen.

I Danmark er der 98 kommuner. I 95 af dem er der blevet valgt en borgmester. Oven på kommunalvalget mangler der altså stadig at blive valgt en borgmester i tre kommuner. I to ud af de tre tilbageværende kommuner er der mulighed for, at en kvinde kan ende som borgmester, så tallet kan komme endnu højere op. 

De tre kommuner, der stadig forhandler om borgmestertitlen, er: Fredericia, Odsherred og Dragør. 

Du kan læse mere om, hvordan det ellers gik til kommunalvalget her.

Regionerne

I år var antallet af kvindelige kandidater til regionsrådsvalget steget. Det betød, at 36 procent af de personer, du kunne have stemt på til regionsrådet, var kvinder.

Der er fem regioner i Danmark, og hver af dem har en regionsformand. 

Før kommunal- og regionsvalget var tre af regionsformændene kvinder og to af dem mænd. Men efter valget i tirsdag er fordelingen nu sådan, at fire regioner har en mandlig formand, mens kun region Syddanmark har en kvindelig regionsformand. Det skriver TV2.

Landets nye borgmestre og medlemmer af byrådene tiltræder fra den 1. januar 2022. Det samme gælder for de nye medlemmer af regionsrådet

LÆS OGSÅ: Mange unge danskere er ensomme: Hvem skal hjælpe dem?