Kultur

Radio til de unge: Radio Loud sender for første gang i dag

Radio Loud starter med at sende i dag d. 1. april 2020.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


1 april, 2020Trods corona-pandemien er en ny radiokanal i dag startet i Danmark. Den hedder Radio Loud og er til de unge danskere.

I dag har Danmark fået en ny radio-kanal.

Radio Loud, som den hedder, er en ny tale-radio til unge – de spiller altså ikke særlig meget musik. Radioen kan kun høres på det, som man kalder for DAB. Det vil sige, at du ikke kan høre det i bil-radioen, men du kan høre den på Radio Louds hjemmeside, deres app eller på en DAB-radio. 

Hvad er særligt ved den nye radiokanal? 

Radioen er til for alle landets unge, som interesserer sig for kultur, nyheder og medier. Det skriver de en presse-meddelelse.

”Med Loud vil unge danskere få et samlingspunkt, hvor de kan møde hinanden, dele tanker og bekymringer, store oplevelser, sorg og glæde,” skriver de. 

Radio Loud er altså en radiokanal for de unge. Men hvad mere?

Chris Pedersen, som er kulturredaktør på Radio Loud, fortæller, at noget af det helt særlige ved Radio Loud er, hvor meget kultur, de forsøger at fortælle om.

”Vi går ekstremt meget op i at forklare, hvorfor vi fortæller, de historier vi gør, når vi laver radio. Vi vil gerne lave radio, som er nysgerrig og som inviterer lytterne til at være med,” siger Chris Pedersen, og forsætter: 

”Vores målgruppe er i gang med at blive voksne. Måske er de ved at afslutte folke-skolen, eller måske er de i gang med en videregående uddannelse. De er ikke børn mere, og de er i gang med at finde ud af deres egne holdninger,” siger han. 

Og så er der det med musikken. Den er der nemlig ikke særlig meget af. Det er nemlig en tale-radio. Derfor bliver der kun spillet 3-4 sange i timen. På DR’s radiokanal P3, bliver der spillet omkring 10 sange i timen. 

En svær start

Tidspunktet for at starte en ny radio-kanal, er måske ikke så god – nu hvor vi står nemlig midt i corona-krisen.

Men i dag, onsdag den 1. april 2020, sendte Radio Loud altså alligevel for første gang. Men ligesom så mange andre arbejdspladser for tiden, så har den nye radio også haft lidt svært ved at arbejde.

Chris Pedersen fortæller, at hans redaktion – dem som sidder og laver radio om kultur – startede med at arbejde d. 1. marts.

Den 12. marts lukkede Mette Frederiksen Danmark ned på grund af corona-virusset. Chris Pedersen og hans kollegaer havde altså kun haft 1,5 uge sammen, inden alt arbejde skulle til at foregå over computeren og forskellige typer video-opkald. 

Og så har de fleste af radioens værter, kun lavet meget lidt radio før. Chris Pedersen forklarer, at man med vilje har valgt helt nye værter. For det ville nemlig være meget sværere at lave noget helt nyt, hvis man hev erfarne værter ind fra andre steder. Radioen skal finde sin helt egen måde at tale og være på.

På grund af corona-krisen har de helt nye uprøvede værter faktisk kun haft mulighed for at stå sammen i studiet to gange, inden de skulle sende live for første gang i dag. Så det har nok været en ret vild ny start på jobbet.

Hvordan kommer radioen til at lyde?

Radio Loud kommer til at sende lidt anderledes end planlagt imens corona-krisen er i Danmark.

”Loud vil bidrage med information om, hvad coronakrisen betyder for unge – og give et pusterum fra en bizar virkelighed,” skriver Radio Loud i en pressemeddelelse

Radioens programmer har også ændret form. Det kan blandt andet ses på dagens programmer, hvor alle programmerne hedder ”Undtagelsestilstand på Loud” og så enten med et formiddag, eftermiddag eller aften til sidst.

Chris Pedersen forklarer, at mange af de idéer de har haft, om hvordan deres programmer skulle være, ikke har kunne lade sig gøre. For eksempel kan de ikke have gæster inde i radioen.

”Vi prøver en masse forskelligt. Nu hvor vi ikke kan komme ud i virkeligheden, så må vi prøve at få virkeligheden ind i studiet. Og så bliver noget af det måske til god radio og noget vil blive frygtelig radio. Måske får vi også lavet noget, som vi aldrig ellers ville have fået lavet,” forklarer han. 

Du kan lytte til Radio Loud på deres hjemmeside her

LÆS OGSÅ: Nicoline på 29 melder sig frivilligt til at hjælpe corona-ramte: ”Unge og raske har et ansvar”.