Kultur

”Racistisk fisk”: Nogen har malet på Den Lille Havfrue

Sådan så Den Lille Havfrue ud fredag morgen den 3. juli.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


3 juli, 2020I morges så statuen Den Lille Havfrue ikke ud, som den plejer. Den er blevet udsat for hærværk.

Racist Fish”, står der på stenen under den mest berømte statue i Danmark, Den Lille Havfrue – på dansk betyder det ”racistisk fisk”.

Nogen har begået hærværk mod Den Lille Havfrue på Langelinie i København torsdag nat eller fredag morgen. Det skriver Ekstra Bladet.

Ud over graffitien på stenen har statuen også fået sat klister-mærker på knæet og sine to bryster.

Københavns Politi havde ikke opdaget hærværket, før Ekstra Bladet ringede og fortalte om det. De vil nu undersøge sagen.

Hvorfor er folk vrede på statuer for tiden?

De seneste uger er flere statuer både i Danmark og udlandet blevet udsat for hærværk.

Efter den sorte amerikaner George Floyd blev dræbt af den hvide politi-betjent Derek Chauvin den 25. maj, er der opstået vrede protester mod racisme over hele verden.

Det har fået folk til at diskutere, om vi skal have statuer stående af kendte personer fra fortiden, som ejede eller handlede med slaver. I flere byer er den slags statuer nu blevet revet ned – læs mere om det her.

To statuer af den samme mand blev angrebet for nylig – hvorfor?

I Danmark har vi indtil videre ikke fjernet nogen statuer efter debatten om racisme. Men to statuer af den samme mand er blevet overhældt med rød maling. Den ene står i Grønlands hovestad Nuuk, og den anden står i Danmarks hovedstad København.

Begge statuer forestiller den dansk-norske præst Hans Egede, som levede fra 1686-1758.

I 1721 kom han til Grønland for at fortælle om kristendommen og for at gøre folket på Grønland kristne. Han var den første til at kolonisere Grønland. Når man koloniserer et område, så indtager man et fremmed område og begynder at bygge en koloni der.

Statuen af Hans Egede i Nuuk har længe været upopulær. For nogle er den et minde om, at der kom folk udefra og overtog Grønland og dets kultur. Statuen blev udsat for hærværk i 1973, i 2012 og i 2015. I juni skete det så igen – og få dage senere fik den københavnske statue af Hans Egede samme behandling. Læs mere om det her.

Hvorfor lige Den Lille Havfrue?

Den Lille Havfrue har ikke ejet slaver eller koloniseret nyt land. Og det vides altså endnu ikke, hvem der har malet på hende – og hvorfor.

Men der er en lang tradition for, at folk laver hærværk på Den Lille Havfrue, hvis de gerne vil ud med et politisk budskab.

I januar blev der også malet på havfruens sten. Dengang stod der ”Free Hongkong” med røde bogstaver.

Graffitien var en kommentar til den voldsomme konflikt mellem den kinesiske by Hongkong og resten af Kina. En konflikt, hvor tusindvis af unge gik på gaden for demonstrere for, at Hongkong kunne blive fri af Kina – læs meget mere om det her.