Kultur

Prins Joachims børn skal ikke være prinser og prinsesser længere

Kronprins Frederiks børn vil forsat beholde deres titler.

Foto: Varde Kommune.

Nanna Hein


30 september, 2022Fra den 1. januar 2023 vil prins Nikolaj, Felix, Henrik og prinsesse Athena ikke længere være prinser og prinsesse.

Vi har en del prinsesser og prinser i Danmark. Faktisk er der lige nu tolv 12, som kan kalde sig prins eller prinsesse. Men når vi træder ind i det nye år, er der kun otte, som kan bruge den titel. Fire får nemlig fået frataget deres titler. Sådan skriver DR.

Det er Prins Joachims børn, der mister deres titler som prinser og prinsesse. Det er Dronning Magrethe selv, som har valgt at fratage dem det.

Hvad skal de så kaldes?

Fra det nye år skal de fire børn ikke længere kaldes prinsesse og prinser. Men de beholder deres titler som grever og komtesse. Hvis man er komtesse, er man datter af en greve og ikke gift.

Som det er nu, skal de fire børn tiltales deres højhed. Men når de ikke længere har titlerne som prinser og prinsesse, skal de i stedet tiltales deres excellence.

De fire børn vil heller ikke få apanage, når de er voksne. Det er penge, som visse royale modtager af staten hvert år. Det skyldes dog ikke, at de ikke er prinser og prinsesse mere.

Det er nemlig kun deres fætter Prins Christian, som kan få apanage, når han bliver voksen. Sådan skriver kongehuset i en pressemeddelelse. Det kan han, fordi han er den ældste af Kronprins Frederiks børn – så det er altså ham, der skal arve tronen efter Kronprins Frederik.

Hvorfor har de fået taget deres titler?

Det er Dronning Magrethe, der har valgt at fratage de fire børn deres titler. Ifølge kongehuset er grunden, at børnene skal være frie til at gøre, hvad de selv har lyst til. De skal ikke være bundet af de forpligtelser, der følger med det at være prins eller prinsesse.

Det betyder for eksempel, at de ikke længere skal deltagel i arrangementer, hvor kongehuset skal være til stede.

En anden grund kan også være det store antal af prinser og prinsesser i det danske kongehus. Det mener Jakob Steen Olsen i hvert fald. Han er ekspert i kongehuset hos avisen Berlingske.

”Hvis man ikke får apanage og ikke har en fremtidig rolle at spille i kongehuset, skal man heller ikke forvirre danskerne ved at rende rundt og spille prinser og prinsesse for nu at sige det ligeud,” siger Jakob Steen Olsen til TV 2.

Det er dog ikke alle, som er glade for dronningens beslutning. Prins Joachim, der er far til de fire børn, er meget ked af beslutningen.

”Jeg kan sige, at mine børn er kede af det. Mine børn ved ikke, hvilket ben de skal stå på. Hvad de skal tro. Hvorfor skal deres identitet fjernes? Hvorfor skal de straffes på den måde?,” siger prinsen til BT.

LÆS OGSÅ: Storbritannien har fået ny regent – men hvad mener briterne om kongehuset?