Kultur
Præst vil ikke vie homoseksuelle par i kirken: Hvorfor vil han ikke det?
En præst i Østjylland har nægtet at vie homoseksuelle. Det skaber stor debat hos både politikere og organisationer.
Siden 2012 har det i Danmark været lovligt for homoseksuelle par at blive gift i en kirke. Men i den danske folkekirke har præster ret til at nægte at vie par, de ikke mener bør giftes. Det har en præst i Hedensted Sogn i Østjylland valgt at håndhæve. Han hedder Michael Olesen Høj, og han vil hverken vie homoseksuelle eller fraskilte.
En undersøgelse lavet af TV2 viser, at hver femte præst ikke vil vie homoseksuelle. Michael Olesen Høj er altså ikke alene med sin holdning.
Emnet har skabt stor debat blandt befolkningen – og både politikere, organisationen Socialistisk Ungdomsfront samt foreningen LGBT+ har meldt skarpt ud.
Lad os se på sagen:
Hvorfor vil han ikke vie homoseksuelle og fraskilte?
Michael Olesen Høj mener ikke, at han med Bibelen i hånden kan vie homoseksuelle og fraskilte.
Han forklarer til Horsens Folkeblad, at han gerne vil have, at alle føler sig velkomne i folkekirken, men at Bibelen siger, at homoseksuelle ikke kan gifte sig med hinanden, og at fraskilte ikke kan blive gift igen.
“Jeg ville gerne kunne det, men Bibelen siger noget andet, og det, føler jeg, at jeg er nødt til at forholde mig til, selv om det er med blødende hjerte. Det er vigtigt for mig, at alle mennesker føler sig velkomne i kirken, og det er derfor meget ambivalent for mig at måtte sige nej til at vie homoseksuelle, men også fraskilte for den sags skyld,” siger han til Horsens Folkeblad.
Hvad siger politikerne?
Politikerne har meget delte meninger. Marie Krarup er medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti. Hun er enig med præsten i, at homoseksuelle ikke skal kunne gifte sig med hinanden. Faktisk ærgrer hun sig over, at det blev lovligt i 2012. Hun mener godt, at homoseksuelle må leve sammen, men hun mener ikke, at de må blive gift.
Hos partiet De Konservative har de ikke noget imod at homoseksuelle bliver gift i kirken. Deres kirkeordfører, som hedder Birgitte Bergman, mener dog ikke, at politikerne skal blande sig i, hvordan præsterne udfører deres job.
“Personligt synes jeg, at det er lidt mærkværdigt, at man bliver afvist i Guds hus, fordi man er homoseksuel. Men det rokker ikke ved, at det er de enkelte menigheder, som afgør, hvad de vil stå på mål for,” siger Birgitte Bergman til DR.
Hos partiet Enhedslisten ser de helt anderledes på det. De mener, at det er diskrimination, hvis man ikke vil vie homoseksuelle eller fraskilte. Det forklarer partiets kirkeordfører, som hedder Christian Juhl. Hos Enhedslisten er de klar til at ændre lovgivningen, så det bliver ulovligt for præster at afvise par baseret på køn eller tidligere giftemål.
Men Danmarks kirkeminister, Ane Halsboe-Jørgensen, siger til DR, at hun ikke ønsker at lave den nuværende lovgivning om.
LGBT+ og Socialistisk Ungdomsfront
Hos foreningen LGBT+ er man ikke i tvivl om, hvad man mener. De kalder det diskrimination. Susanne Branner Jespersen er forkvinde i foreningen, og hun undrer sig over, at det er lovligt for præster at have en holdning, som diskriminerer.
Hun forklarer, at kirken er en service, som alle danskere, der er medlem af folkekirken, betaler til. Derfor kalder hun det statssanktioneret diskrimination – og hun mener ikke, at det hører hjemme i Danmark.
I foreningen Socialistisk Ungdomsfront, som består af unge, der kæmper for blandt andet homoseksuelles rettigheder, har de netop gennemført en demonstration udenfor kirken i Hedensted. Det skete, da præst Michael Olesen Høj blev indviet.
Demonstrationen bestod af dans, musik og regnbueflag. Den var varslet hos politiet og foregik i fred og ro. Socialistisk Ungdomsfront demonstrerede mod de fordomme overfor homoseksuelle, som de mener præsten har.
“Frem for at møde fordomme med vrede, så møder vi fordomme med glæde og med en fest,” fortæller talsmanden for organisationen. Han hedder Christian Træholt.