Politik

Politiker Jacob Mark fortæller, hvordan det har været at være politiker under coronakrisen

Jacob Mark til venstre og Mads Andersen til højre til et møde i salen i Folketinget.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Julius Christiansen Tromholt


22 april, 2021



Corona har vendt op og ned på alles liv. Også politikernes, som har skulle tage en masse svære valg. Jacob Mark fortalte i en debat her på Seismo, hvordan det har været.

“Det er svært at forholde sig til corona som politiker. Jeg blev valgt for at diskutere politik. Jeg aner jo ikke en skid om corona, virus eller smitte.”

Sådan fortalte Jacob Mark til en debat i mandags, som du kunne følge her på Seismo. 29-årige Jacob Mark sidder i Folketinget for Socialistisk Folkeparti (SF). Det har han gjort siden 2015. Han har altid gået meget op i at kæmpe for børn og unge.

“Jeg arbejder for at give vores børn mere ro på. Flere voksne om vores børn, mere tid til omsorg og færre karakterer, ranglister, test og stopprøver,” skriver Jacob Mark på SF’s hjemmeside.

Derfor havde Seismo og Guldborgsund Bibliotekerne inviteret Jacob Mark til en debat om unges trivsel under corona. Og her kunne Jacob Mark blandt andet fortælle, hvordan det har været at være politiker under krisen.

“Vi er jo ikke læger”

Når politikerne i Folketinget skal tage en beslutning om corona, så får de en masse råd fra eksperter, som ved noget om sundhed, virus og smitte. Det kan for eksempel være Sundhedsstyrelsen eller Statens Serum Institut.

”I Danmark har vi valgt at være meget forsigtige. Vi politikere er jo ikke læger. Så vi kan jo bare lytte til det, som eksperterne siger,” forklarer han.

Eksperterne har blandt andet regnet på, hvor mange der kan blive smittet, hvis man åbner forskellige områder af samfundet.

“Når vi politikere sidder i et lokale, så får vi et ark, hvor der står: “Hvis I åbner for restauranter, så kan så mange blive indlagt. Hvis I lader de yngste elever komme i skole, så kan så mange blive indlagt,”” fortæller han.

Og så er det op til politikerne at tage en beslutning.

“Men jeg synes, at der sidder nogle eksperter, som ikke kender til de unge, deres liv og deres uddannelse. De kigger kun stift på de forskellige tal, som fortæller, hvor mange der kan blive indlagt. Derfor er det op til os politikere at finde på nogle kreative løsninger,” fortæller han.

“Svært at gøre alle tilfredse”

Selvom eksperterne kommer med en masse gode råd, så er det i sidste ende op til politikerne at bestemme, hvad der skal ske.

“Nu fortæller jeg jer en hemmelighed. Da studenterne fik lov til at køre i vogn sidste år, så sagde eksperterne faktisk nej. Da man åbnede for efterskolerne, så havde eksperterne også planlagt, at selv på værelserne skulle man holde afstand. Hvilket jo er fuldstændig umuligt,” forklarer Jacob Mark.

Dengang valgte politikerne at gøre noget andet end det, som eksperterne anbefalede. Og så kan man som politiker godt få kritik.

“Hver gang vi gør noget andet end det, som myndighederne anbefaler, så får vi kritik. For hvad fanden ved vi om smitte? Mange i befolkningen har været bange for at åbne for meget. Hver gang vi åbner mere, så ligger der 100 beskeder på min Instagram fra folk, som er glade og som ville åbne endnu mere. Men der ligger også 100 beskeder fra folk, som er bange for at få corona. Og det er den balance som er svær, når man er folkevalgt,” fortæller Jacob Mark.

Du kan se hele debatten her.

LÆS OGSÅ: Børns Vilkår: Flere børn har mistet lysten til at gå i skole.