Identitet

Podcast: Som 18-årig skulle Alina passe både hus og små søskende – nu vil hun ud og opleve verden

Alina Zibritchi er 18 år.

Foto: Julius Tromholt-Richter

Nanna Hein


31 maj, 2023I flere årtier er unge fra det østeuropæiske land Moldova flyttet til udlandet. Men hvordan er livet i Moldova egentlig?

Du kender måske ikke det lille land, der ligger klemt inde mellem Rumænien og Ukraine. Det lille land som ligger bare en kilometer fra Sortehavet, men som ikke har nogen kyst. Det lille land hvor befolkningen på bare tre årtier næsten er blevet halveret.   

Det lille land hedder Moldova. Og det har et stort problem. 

Rigtig mange flytter nemlig væk fra Moldova. Det gælder også de unge. De flytter blandt andet for at læse. Og når de er færdige med studiet, kommer de ikke tilbage. Moldova mister altså en hel masse af alle de unge, som gerne skulle få gode uddannelser og være med til at udvikle deres hjemland. 

En af de unge, som gerne vil rejse, er Alina Zibritchi. Hun er 18 år, og snart bliver hun færdig med sin skole. Og når skolen er slut, flytter hun. Hele sit liv har hun boet ude på landet i Moldova, hvor hun har passet sine små søskende, da hendes mor arbejder i udlandet og hun ikke taler med sin far. Men snart er det slut. Alina drømmer om at flytte til enten Rumænien eller Moldovas hovedstad, Chisinau. Hvad det ender med, ved hun ikke endnu. Men en ting er sikkert – hun skal flytte. 

Macaresti er Alinas hjemby. Den ligger på grænsen mellem Moldova og Rumænien. I videoen kan du se Macaresti set ovenfra.

Alina Zibritchi er en af de unge, Seismo har besøgt i Moldova. Hun fortæller, hvordan livet i en lille landsby er. Hvordan det er, at have forældre der bor og arbejder i udlandet. Hvordan en 18-årig passer på både hus og små søskende. Og så har vi også hørt om forholdet til Moldovas nabo, Rumænien, og hvad der er ved storbyerne, der trækker, når man er en 18-årig moldover. 

Alt dette kan du høre i andet afsnit af vores podcast her.

Hvis du missede det første afsnit, kan du finde det her.

Du kan høre tredje og sidste afsnit her.

Projektet er udviklet og lavet af freelance-journalist Nanna Hein i samarbejde med Seismo. Projektet er støttet med midler fra Udenrigsministeriets formidlingslegater.