Politik

Podcast: I år har Danmark jubilæum i EU – her er det, du skal vide om historien

Der er 27 lande med i EU. Danmark var blandt de ni første lande, som kom med.

Foto: Pixabay.

Julius Christiansen Tromholt


2 september, 2022



Danmark har været medlem af EF - som nu hedder EU - i 50 år. To EU-eksperter fortæller om historien - og tre danske EU-politikere taler om fremtiden.

1972 var et vigtigt år i Danmarks historie. Det var slut med at køre sporvogn i København. Danmark fik en ny dronning – dronning Margrethe 2. Og danskerne sagde ‘ja tak’ til at være med i EF (Det Europæiske Fællesskab).

I år skriver vi 2022. Vi har den samme dronning. Der kører stadig ikke sporvogne i hovedstaden og Danmark er stadig medlem af EF – som i dag hedder EU (Den Europæiske Union).

I denne podcast dykker vi ned i EF og EU’s historie. Vi starter fortællingen helt tilbage i 1951 – da seks lande gik sammen og dannede det, som i dag er blevet til EU.

Vi hører om den udvikling, som EF og EU har gennemgået de seneste 50 år. Hvorfor fik Danmark de fire forbehold i 1993? Hvad går de ud på? Hvorfor har vi i historien altid været lidt skeptiske overfor EU i Danmark? Hvorfor er EU nu mere populært end nogensinde blandt den danske befolkning? Det er nogle af de spørgsmål, som vi taler om i podcasten

Med til at fortælle historien er Kasper Schlie Tonsberg fra Demokrati i Europa Oplysningsforbundet og Catharina Sørensen, som er tidligere vicedirektør hos Tænketanken Europa.

Vi har også inviteret tre danske EU-politikere ind til en snak. Alle tre er medlemmer af EU-Parlamentet. Det er Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten, Pernille Weiss fra Det Konservative Folkeparti og Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet.

Du kan lytte til podcasten her.