Politik

Podcast: I år har Danmark jubilæum i EU – her er det, du skal vide om historien

Der er 27 lande med i EU. Danmark var blandt de ni første lande, som kom med.

Foto: Pixabay.

Julius Tromholt-Richter

Andreas Hansen


2 september, 2022Danmark har været medlem af EF - som nu hedder EU - i 50 år. To EU-eksperter fortæller om historien - og tre danske EU-politikere taler om fremtiden.

1972 var et vigtigt år i Danmarks historie. Det var slut med at køre sporvogn i København. Danmark fik en ny dronning – dronning Margrethe 2. Og danskerne sagde ‘ja tak’ til at være med i EF (Det Europæiske Fællesskab).

I år skriver vi 2022. Vi har den samme dronning. Der kører stadig ikke sporvogne i hovedstaden og Danmark er stadig medlem af EF – som i dag hedder EU (Den Europæiske Union).

I denne podcast dykker vi ned i EF og EU’s historie. Vi starter fortællingen helt tilbage i 1951 – da seks lande gik sammen og dannede det, som i dag er blevet til EU.

Vi hører om den udvikling, som EF og EU har gennemgået de seneste 50 år. Hvorfor fik Danmark de fire forbehold i 1993? Hvad går de ud på? Hvorfor har vi i historien altid været lidt skeptiske overfor EU i Danmark? Hvorfor er EU nu mere populært end nogensinde blandt den danske befolkning? Det er nogle af de spørgsmål, som vi taler om i podcasten

Med til at fortælle historien er Kasper Schlie Tonsberg fra Demokrati i Europa Oplysningsforbundet og Catharina Sørensen, som er tidligere vicedirektør hos Tænketanken Europa.

Vi har også inviteret tre danske EU-politikere ind til en snak. Alle tre er medlemmer af EU-Parlamentet. Det er Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten, Pernille Weiss fra Det Konservative Folkeparti og Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet.

Du kan lytte til podcasten her.
Fatal error: Uncaught JSMin_UnterminatedStringException: JSMin: Unterminated String at byte 138: " in /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/JSMin.php:209 Stack trace: #0 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/JSMin.php(150): JSMin->action(1) #1 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/JSMin.php(84): JSMin->min() #2 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/Minify/HTML.php(236): JSMin::minify('\n\tvar overskrif...') #3 [internal function]: Minify_HTML->_removeScriptCB(Array) #4 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/Minify/HTML.php(103): preg_replace_callback('/(\\s*)...') #5 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/Minify/HTML.php(45): Minify_HTML->process() #6 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/wp-super-minify.php(196): Minify_HTML::minify('...', Array) #7 [internal function]: wpsmy_minify_html('...', 9) #8 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-includes/functions.php(5279): ob_end_flush() #9 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-hook.php(308): wp_ob_end_flush_all('') #10 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-hook.php(332): WP_Hook->apply_filters('', Array) #11 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #12 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-includes/load.php(1124): do_action('shutdown') #13 [internal function]: shutdown_action_hook() #14 {main} thrown in /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/JSMin.php on line 209