Identitet
Podcast: Efter sommer flytter Alina fra sit hjemland Moldova – måske kommer hun aldrig tilbage
I flere årtier har det østeuropæiske land Moldova været ramt af brain drain - men hvad er brain drain og hvorfor flytter folk?
Du kender måske ikke det lille land, der ligger klemt inde mellem Rumænien og Ukraine. Det lille land som ligger bare en kilometer fra Sortehavet, men som ikke har nogen kyst. Det lille land hvor befolkningen på bare tre årtier næsten er blevet halveret.
Moldova
- Naboer: Rumænien og Ukraine
- Valuta: Leu
- Statsoverhoved: Dorin Recean har været statsminister siden februar 2023.
- Hovedstad: Chisinau.
- EU: Moldova ligger i Europa, men er ikke en del af EU, men har søgt om at blive det.
- Indbyggertal: Der bor 2,58 millioner i Moldova. I midten af 1990’erne toppede indbyggertallet på 4,3 millioner. Der hersker dog stor usikkerhed om tallene, og kilderne er ikke enige om hverken det nuværende antal indbyggere eller tallene fra 1990’erne. Vi har taget udgangspunkt i tal fra FN.
Det lille land hedder Moldova. Og det har et stort problem.
Rigtig mange flytter nemlig væk fra Moldova. Det gælder også de unge. De flytter blandt andet for at læse. Og når de er færdige med studiet, kommer de ikke tilbage.
Problemet kaldes også for brain drain – altså hjerneflugt. Det betyder, at rigtig mange mennesker med enten en god uddannelse, eller mulighed for at tage en god uddannelse, vælger at bosætte sig i udlandet.
En af de unge moldovere, der har planer om at flytte fra både sin familie og sit hjemland, er Alina Bacalu. Hun er 24 år. Hun har tidligere læst et semester i udlandet. Nu har hun planer om at læse hele sin kandidat i et andet land – ligesom mange af hendes venner.
Alina Bacalu er en af de unge, Seismo har besøgt i Moldova. Vi har hørt om hendes grunde til at flytte, forskellene på Moldova og andre europæiske lande og ikke mindst om hun har tænkt sig at komme tilbage til sit hjemland.
Du kan høre første afsnit af vores podcast med Alina Bacalu her.
Du høre andet afsnit af vores podcast her.
Du kan høre tredje og sidste afsnit her.
Projektet er udviklet og lavet af freelance-journalist Nanna Hein i samarbejde med Seismo. Projektet er støttet med midler fra Udenrigsministeriets formidlingslegater.