Identitet

Pas på online: Flere bliver seksuelt udnyttet på nettet under corona-krisen

En ny rapport viser, at flere børn bliver seksuelt udnyttet online under corona-krisen.

Foto: Charles Deluvio/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


20 april, 2020



Unge kan blive presset til at sende seksuelle fotos og videoer – eller til at tage tøjet af på webcam.

Lige nu bruger du sikkert mere tid foran en skærm, end du plejer. Den nemmeste måde at ”hænge ud” med andre mennesker er nemlig lige nu gennem tekst eller video.

Men det er ikke kun børn og unge, som bruger mere tid på nettet. Det gør seksuelle krænkere også – voksne, som er ude på at skaffe nøgen-billeder og sex-videoer af børn og unge.

Hvad er ulovligt på nettet?

  • Det er ulovligt at true eller presse andre – for eksempel til at sende nøgenbilleder – også på nettet.
  • Det er ulovligt at dele andres billeder, videoer eller informationer, medmindre man har spurgt og fået et klart ja.
  • Det er ulovligt at videresende fotos og videoer, som du har fået af andre. Det gælder altså også fotos og videoer, som du ikke selv har lavet, og hvor du ikke kender personen på billedet.
  • Det er ulovligt at optage, dele eller opbevare seksuelle fotos og billeder af personer under 18 år – uanset om personen har givet lov eller ej.
  • Det er dog ikke ulovligt, hvis kærester over 15 år deler seksuelle billeder og videoer med hinanden, hvis begge har sagt ja. Billederne må ikke deles eller vises til andre, og de skal slettes, hvis man slår op.

Kilde: Slet Det/Red Barnet

En ny rapport viser, at flere børn bliver seksuelt udnyttet online under corona-krisen end normalt. Det skriver Berlingske. Rapporten er lavet af Europol, som er et fælles politi for hele EU.

Virker sød i starten

Du ved allerede godt, at man ikke skal stole på alle, som man skriver med på nettet. Men det er vigtigt at passe ekstra på netop nu.

Seksuelle krænkere kan prøve at komme til at chatte med dig mange forskellige steder – for eksempel i spil på mobil eller computer, gennem Snapchat, Instagram, TikTok eller Facebook.

De fortæller typisk, at de er på din alder. Og først lyder de måske ret søde. Det forklarer Kuno Sørensen, som er psykolog hos organisationen Red Barnet, der kæmper for børns rettigheder:

”Den fremgangsmåde, krænkerne benytter sig af online, er at være søde og venlige og præsentere sig som jævnaldrende eller en rar voksen, der måske kan hjælpe med lektier eller tilbyde noget andet, som barnet har brug for lige nu,” siger han til Berlingske.

Når I har skrevet lidt sammen, kan du blive bedt om at sende et billede eller en video med mindre tøj på – eller du kan blive bedt om at tage tøjet af over webcam.

Når du først har sendt et foto eller en video til krænkeren, kan tonen ændre sig. Så kan krænkeren finde på at true med at vise fotoet til dine forældre eller dine venner – medmindre du sender noget mere ekstremt materiale. Og på den måde kan du blive presset til at overskride flere og flere grænser.

Hvis du bliver truet til at gøre noget på nettet, skal du dog ikke gøre det – i stedet skal du tale med en voksen om situationen. Du kan også ringe eller skrive til rådgivningen ”Slet Det”, som kan svare på spørgsmål om digitale krænkelser her.

LÆS OGSÅ: Tidligere Disney-stjerne fik delt sine nøgen-billeder på nettet: “Det var traumatiserende