Kultur

På søndag er det Grønlands nationaldag: Sådan fejres det

På hele Grønland bliver national-dagen fejret den 21. juni.

Foto: Filip Gielda/Unsplash

Julius Christiansen Tromholt


19 juni, 2020Siden 1983 har Grønland fejret sin national-dag den 21. juni.

Den 21. juni er en fest-dag i Grønland.

Det er nemlig Grønlands nationaldag. Og det skal fejres.

Grønland

  • Grønland er en del af Kongeriget Danmark.
  • Grønland har et selvstyre. Grønland har altså sin egen regering.
  • Grønland er verdens største ø. Der bor cirka 56.000 mennesker på Grønland.

På Grønland bliver dagen fejret i alle byerne og helt ude i de små bygder. En bygd er en lille by langt væk fra det hele, hvor der cirka bor 50-500 mennesker.

Selvom Grønland er en del af Danmark, så har landet sin egen kultur og identitet. Og det fejrer man på nationaldagen.

Derfor vil mange fejre dagen iført den grønlandske national-dragt, ligesom det grønlandske flag vil blive hejst over hele landet. Dagen er blevet fejret siden 1983. Det skriver hjemmesiden Visitgreenland.

Hvordan fejres national-dagen?

På dagen står den blandt andet på fælles-sang, taler, gudstjenester i kirken og hejsning af det grønlandske flag.

Der vil også være underholdning med musik, dans og konkurrencer, hvor folk blandt andet viser deres evner i en kajak frem. Museerne i byerne markerer dagen med særlige udstillinger og arrangementer.

Og når der er fest på Grønland, så inviterer man til kaffe-mik. Det betyder ”at fejre noget med kaffe” på grønlandsk.

Til kaffemik inviterer man folk forbi sit hjem til kaffe og kage. Her kommer familie, venner og bekendte forbi for at hygge og fejre ting som fødselsdage, konfirmationer – og nationaldagen. Læs mere om kaffemik her.

Den eneste grønlandske tv-kanal, KNR, dækker hele folke-festen fra de forskellige byer. I Danmark bliver dagen også fejret. I 2016 blev man enige om, at statslige bygninger skal hejse det grønlandske flag på dagen.

Hvorfor er national-dagen den 21. juni?

Man har fejret den grønlandske nationaldag hvert år siden 1983. Her besluttede de grønlandske politikere at lægge dagen den 21. juni. Det er nemlig årets længste dag. Altså den dag, hvor der er flest solskinstimer.

Grønland er en del af Danmark. Men Grønland har sin egen regering. På nogle områder bestemmer Grønland selv, mens Danmark bestemmer på andre.

I 2009 fik Grønland ret til at bestemme endnu mere selv. Her stemte de nemlig ja til den nye selvstyre-ordning. De fik det nye selvstyre på Grønlands nationaldag i 2009. Derfor fejrer man nu også selvstyret den 21. juni.

Med den nye selvstyre-ordning fik Grønland ret til at bestemme over områder, som tidligere havde været styret af Danmark. Grønland fik blandt andet retten til de råstoffer, som der findes under jorden på Grønland. På Grønland er der råstoffer som guld, rubiner, jern – og måske også olie.

Selvstyre-ordningen betød også, at det grønlandske folk officielt blev anerkendt som sit eget folk af Danmark. Og at grønlandsk blev det officielle sprog i landet.