Politik
Overblik: Mink-avl – hvorfor er det et problem?
Mange mink er blevet aflivet på grund af corona-virus de sidste par uger. Nu vil flere partier forbyde mink-avl i Danmark.
Hvad er mink-avl?
- Når man avler på et dyr, så får man dem til at parre sig, fordi man skal bruge dyret.
- Mink bliver avlet på en mink-farm.
- Pels fra mink bliver brugt til at lave tøj. For eksempel pelsjakker og hatte.
- Særligt i Rusland, USA og Kina er mange mennesker glade for at gå med pels.
- Dansk minkavl begyndte i 1930’erne. Antallet af minkfarme steg i 1960’erne. Her nåede antallet op over 6.000 farme.
- I dag er der knap 1.500 minkfarme i Danmark.
Kilde: Åbent Landbrug
I Danmark har vi 1.500 farme med det lille pels-dyr, minken.
Men mange af dyrene er, eller har været, smittet med corona-virus. Faktisk er omkring 80 mink-farme i Danmark blevet ramt af virusset.
Selvom det er dyrene, som er syge, kan det også være farligt for mennesker. Minkene er blevet smittet med corona-virus fra mennesker, men det kan også smitte den anden vej – fra mink til mennesker. Faktisk er 150 arbejdere fra minkfarme blevet testet positiv med corona-virus. Det skriver DR.
Når mange dyr er smittet, så kan corona-virusset sprede sig hurtigt. Og så kan corona-virusset også ændre sig i minken og blive til en ny type af virus. Og det ville ikke være godt.
Derfor besluttede myndighederne d. 1. oktober, at dyrene skulle aflives.
Det har nu fået politikere til at foreslå, at minkfarmene skal lukkes helt ned i fremtiden. De mener, at de er for farlige.
Hvorfor har man aflivet så mange mink?
I juni blev den første mink testet positiv for corona-virus. Men de seneste par uger er antallet af smittede mink steget – især i Nordjylland.
De mange mink er blevet aflivet, fordi de har været smittet med corona-virusset. Derfor besluttede regeringen, at de skulle aflives, så sygdommen ikke kunne spredes og udvikles.
Men det er ikke kun de smittede mink, som skal aflives.
For at være på den sikre side, skal andre mink i området også aflives. Det skal de, hvis de har været inden for en radius af 7,8 km fra en smittet farm. Det skriver TV2nord.
Hvorfor er det farligt, hvis virusset udvikler sig?
Når hele verden pludselig bliver ramt af en ny sygdom, så starter det som regel med, at et dyr smitter et menneske med en ny sygdom – det kan være med et virus.
Da sygdommen er ny, så ved vores krop ikke, hvordan den skal bekæmpe virusset. Sådan er det også med corona-virusset.
Men et virus kan udvikle sig til en ny type af virus. Man siger, at virusset muterer.
Når et virus muterer, så laver det en kopi af sig selv, som er en lille smule anderledes end det originale. Derfor forandrer virusset sig hele tiden en lille smule. Læs mere her.
Det kan stå i vejen for en ny vaccine mod corona, siger Anders Fomsgaard. Han er overlæge og fra Statens Serum Institut.
Hvis virusset muterer, så er det nemlig svært at lave en vaccine mod corona-virusset.
Når man bruger en vaccine, så lærer man kroppen af kæmpe mod en bestemt type af virus. Men hvis virusset muterer, så er det ikke sikkert, at det forsvar kroppen opbygger passer på det muterede virus. Derfor er det farligt, hvis virusset ændrer sig.
“Bekymringen er, at virus muteret i de her mink kommer ud i samfundet og smitter mennesker med en type af virus, som er ufølsom over for de vacciner, som man udvikler,” siger han til DR.
Han forklarer, at når der er så 10.000-15.000 mink per farm, så kommer der flere og flere mutationer. Her peger han på, at der kan ske nogle mutationer af virus, som kun sker i mink og ikke i mennesker. Derfor er mink farlige i corona-smitten.
Hvorfor vil nogle afskaffe mink-avl?
Hvis vi vil undgå, at corona-virusset muterer, så skal vi afskaffe minkavl. Det mener partierne Socialistisk Folkeparti (SF) og Enhedslisten.
De vil ikke risikere, at virusset kan mutere. Det kan nemlig stoppe den positive udvikling i corona-pandemien. Det mener Peter Hvelplund. Han er sundheds-ordfører for Enhedslisten.
Han er desuden bange for, hvordan det går med folks sundhed, hvis der opstår mutationer, som gør de vacciner, som man lige nu arbejder på at udvikle, ubrugelige:
“Risikoen er, at der blandt de mutationer, vi nu ser på minkfarmene, kan opstå enten en immunitet eller manglende effektivitet i forhold til en vaccine. Det ville jo være en temmelig katastrofal situation for folke-sundheden,” siger han til DR.
Men partierne mener også, at Danmark skal afskaffe minkfarmene på grund af dyre-velfærd.
Det skriver TV2nord.
Andre lande har også valgt at udfase minkfarme, for at styrke dyrevelfærden.
I 2018 valgte Norge, at forbyde landets mink- og rævefarme inden 2025. Holland vil have lukket minkfarmene til marts næste år.
Hvad siger andre politikere?
Nogle politikere kritiserer Socialistisk Folkeparti (SF) og Enhedslisten for at ville afskaffe minkavl.
Det er blandt andet Bjarne Laustsen. Han er Folketings-medlem, og fra Socialdemokratiet.
Han mener, at partierne udnytter corona-pandemien til at skaffe sig af med minkfarme på grund af dyrevelfærd. Hvis det stod til Bjarne Laustsen, så skal vi hjælpe mink-avlerne i stedet for at udfase dem.
“Jeg synes, det er usmageligt at SF og andre partier nu forsøger at udnytte coronaen, og situationen omkring at flere minkfarme er ramt af den, til at kræve et forbud. Mit synspunkt er tværtimod, at vi skal hjælpe en branche, der er i knæ fordi den ligesom en lang række andre danske eksport-brancher er kommet i klemme på grund af coronaen,” siger han til TV2nord.
LÆS OGSÅ: Baggrund: Fra dyr til menneske – hvordan opstår en ny sygdom?