Politik

Over 80.000 støtter nyt forslag: To mænd skal kunne registreres som fædre til et barn

I Danmark kan to mænd ikke være registreret som fædre til det samme barn.

Foto: Karolina Grabowska/Pexels.

Julius Tromholt-Richter

Warning: Undefined array key 1 in /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/themes/enfold/single.php on line 127


12 januar, 2022Skal to mænd kunne stå registreret som fædre til et barn? Det mener Søren Juliussen. Og over 80.000 danskere er enige med ham. Nu vil politikerne kigge på forslaget.

Hvis du mener, at noget i samfundet eller en lov skal ændres, så kan du oprette et borgerforslag – hvis du er over 18 år.

Hvis folk er enige med dig, så kan de gå ind og stemme på dit forslag via hjemmesiden borgerforslag.

Hvis et forslag får over 50.000 stemmer, så skal politikerne i Folketinget tage det op og diskutere det. Det har været muligt siden 2018. Selvom et borgerforslag når hele vejen til Folketinget, så er det dog ikke sikkert, at det bliver til noget.

Et forslag af Søren Juliussen har på to dage fået langt over de magiske 50.000 stemmer. Lige nu har forsalget 80.732 stemmer. Mange danskere er altså enige om, at det er en god idé, som Søren Juliussen har fået.

Se forslaget her.

Hvad går forslaget ud på?

Et barn i Danmark kan have to kvinder registreret som forældre. Det betyder, at barnet officielt har to mødre. Den ene kaldes for en mor, og den anden kaldes for en medmor.

Men et barn kan ikke have to mænd registreret som forældre. Der findes ikke noget, som hedder en medfar.

Og det kan medføre flere problemer. Hvis to mænd har et barn sammen, så kan kun den ene stå registreret som far. Den anden vil derfor ikke have nogle rettigheder over barnet.

Det betyder, at han for eksempel skal have en særlig tilladelse for at hente barnet i vuggestuen eller børnehaven. Han kan heller ikke bestille en tid hos lægen til barnet.

Det burde laves om. Det mener Søren Juliussen. Han er selv gift med en anden mand, Søren. Sammen har de datteren Charlie.

Derfor startede han borgerforslaget, som skal det gøre det muligt for to fædre at blive registreret som forældre. Det er nu det mest støttede borgerforslag nogensinde. Det skriver Søren Juliussen på Twitter:

Hvad siger politikerne?

Flere politikere i Folketinget har allerede nu været ude og sige, at de støtter forslaget. Blandt andre Peter Hummelgaard fra Socialdemokratiet. Han er minister for ligestilling.

Regeringen og jeg tager ønsket om ligestilling, ligeværd og medfædres rettigheder meget, meget seriøst. Vi arbejder for at fremme lige muligheder og rettigheder for LGBT+-personer, herunder medfædre,” siger han i et program på radio-kanalen P1.

Også partiet Dansk Folkeparti mener, at det er et godt forslag. Det sige Liselott Blixt til Jyllands-Posten.

”Det lyder som et sympatisk forslag. Når det kan lade sig gøre for to kvinder at få lige rettigheder, hvorfor så ikke for to mænd? Selvfølgelig skal vi læse, hvordan forslaget konkret er udformet, for det juridiske skal være på plads,” siger hun.

Også partierne Konservative, Enhedslisten og Radikale Venstre har udtalt sig positivt om forslaget.

For at forslaget skal blive til virkelighed, skal et flertal af Folketingets 179 politikere stemme for. Og det ser altså ud til, at det måske kommer til at ske. Her kan du læse, hvordan en ny lov bliver til i Danmark.

LÆS OGSÅ: Spyt, råb og vold: Nu skal flere være beskyttet mod hadefulde forbrydelser.
Fatal error: Uncaught JSMin_UnterminatedStringException: JSMin: Unterminated String at byte 138: " in /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/JSMin.php:209 Stack trace: #0 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/JSMin.php(150): JSMin->action(1) #1 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/JSMin.php(84): JSMin->min() #2 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/Minify/HTML.php(236): JSMin::minify('\n\tvar overskrif...') #3 [internal function]: Minify_HTML->_removeScriptCB(Array) #4 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/Minify/HTML.php(103): preg_replace_callback('/(\\s*)...') #5 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/Minify/HTML.php(45): Minify_HTML->process() #6 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/wp-super-minify.php(196): Minify_HTML::minify('...', Array) #7 [internal function]: wpsmy_minify_html('...', 9) #8 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-includes/functions.php(5279): ob_end_flush() #9 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-hook.php(308): wp_ob_end_flush_all('') #10 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-hook.php(332): WP_Hook->apply_filters('', Array) #11 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #12 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-includes/load.php(1124): do_action('shutdown') #13 [internal function]: shutdown_action_hook() #14 {main} thrown in /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/JSMin.php on line 209