Politik

Over 100 grønlandske efterskoleelever sendt hjem fra Danmark: Sidder nu i karantæne på Grønland

De grønlandske elever skal hjem til Grønland. På billedet er den grønlandske by Tasiilaq.

Foto: Filip Gielda/Unsplash

Hans Bülow


23 marts, 2020Over 100 unge grønlændere er sendt hjem til Grønland fra de danske efterskoler. Når de kommer hjem, skal de i karantæne.

280 unge grønlændere går på efterskole i Danmark. Men corona-krisen har gjort, at over halvdelen nu er vendt tilbage til deres familier på Grønland. Det fortæller Maren Ottar Hessner, som er konsulent i efterskoleforeningen, i et interview med Seismo.

Efterskole

  • En efterskole er for elever, som starter i 8., 9. eller 10. klasse.
  • Elever på efterskoler er mellem 14-18 år.
  • På en efterskole bor du på skolen. Det vil sige, at du sover og spiser på skolen. Hvis man har lyst, kan man tage hjem i weekenden.

    Kilde: Efterskolerne.dk.

Hun forklarer, at de unge grønlændere lige pludselig stod med et problem, da regeringen i forrige uge besluttede at lukke alle skolerne for at bekæmpe corona-virusset.

“De grønlandske unge skulle pludselig finde ud af, hvor de skulle være. De danske unge kunne jo bare tage hjem til deres familier, men det gjaldt ikke grønlænderne,” siger Maren Ottar Hessner.

Derfor gik nogle af de personer, som arbejder med de grønlandske unge, sammen om at finde en hurtig løsning. Det har betydet, at over halvdelen er kommet hjem til Grønland. Andre er blevet hos deres kontakt-familier i Danmark.

Når de unge grønlændere kommer til Danmark, for at gå på efterskole, så bor de hos en dansk familie. Den familie bliver kaldt deres kontaktfamilie. Læs mere om det her.

Kommer i karantæne

På Grønland har de valgt at lukke alle skoler ned fra mandag den 23. marts. De stopper også alle fly-rejser. Det gør de, for at stoppe spredningen af corona-virusset på Grønland. Det skriver den grønlandske TV-station KNR.

Derfor bliver alle de grønlandske elever, som er sendt hjem fra efterskolerne, sendt i hjemme-karantæne, når de kommer hjem.

“De skal tage hjem til deres familier og være der i fjorten dage. Mit indtryk er, at de tager det ret afslappet. På Grønland er de vant til, at der kan være udfordringer med for eksempel vejret, som gør, at man ikke lige kan flyve. Men selvfølgelig er de lidt trætte af den her situation – ligesom alle os andre,” siger Maren Ottar Hessner.

Hun tilføjer, at de håber at alle de grønlandske elever har mod på at vende tilbage, når krisen er ovre.

Se interviewet her:

LÆS OGSÅ: Grønlandsk politiker om corona-virusset: ”Tag det seriøst og bliv hjemme”