Videnskab

Over 1.000 døde: Flere er nu døde af corona-virusset end af Kinas seneste farlige virus

Sådan ser et corona-virus ud.

Foto: Alissa ECKERT / Centers for Disease Control and Prevention / AFP / Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


11 februar, 2020



Læger fra hele verden mødes nu for at diskutere, hvordan corona-virusset kan bremses.

Corona-virus

  • Der findes mange slags corona-vira, og de fleste er ikke farlige, men kan give forkølelse eller problemer med luftvejene. 
  • Det nye corona-virus dukkede op på et fiske- og dyremarked i den kinesiske by Wuhan. Flere forskere tror, at virusset kommer fra flagermus.
  • Corona-virusset kan smitte fra menneske til menneske, for eksempel ved nys, hoste eller kontakt med kropsvæsker. 
  • Symptomer på virusset kan være feber, tør hoste og i nogle tilfælde besværet vejrtrækning og tegn på lungebetændelse.

Kilder: Statens Serum Institut, WHO, Berlingske

Hele verden taler om corona-virusset – et ukendt virus, som pludselig dukkede op i Kina i midten af december. Der findes ingen kur mod virusset. Og nu har antallet af døde rundet 1.000.

I de seneste to måneder er hele 1.016 personer døde af corona-virusset i Kina, skriver DR.

Virusset har også kostet én person livet uden for Kina, nemlig en 44-årig mand i Filippinerne.

Tallet steg hurtigt den 10. februar – det dødeligste døgn, siden virusset brød ud. Her døde 103 personer på et enkelt døgn.  

Mange flere kan desværre nå at dø endnu. Ifølge CNN er hele 43.090 personer lige nu smittet i over 25 lande i verden. Heldigvis er Danmark ikke et af landene.

Corona-virusset har nu slået flere mennesker ihjel end et tidligere virus – hvilket?

Corona-virusset har nu kostet flere liv end et andet farligt virus, som spredte sig i Kina mellem 2002 og 2003. Der var også tale om en type af corona-virus.

Når man blev smittet med virusset, fik man sygdommen, som blev kaldt SARS – det står for ”Severe Acute Respiratory Syndrome”, som betyder ”svær akut luftvejs-syndrom”. Når man blev smittet med SARS, fik man feber, hoste, ondt i brystet og svært ved at trække vejret.

Cirka hver 10. af dem, som blev smittet med SARS, endte med at dø. I alt døde 774 personer døde af sygdommen, skriver TV2.

Nu har det nye corona-virus altså overgået SARS ved at slå over 1.000 mennesker ihjel.

Hvad bliver der gjort for at stoppe corona-virusset?

I dag tirsdag mødes over 400 læger og forskere for at diskutere, hvordan udbruddet af corona-virusset kan stoppes, skriver DR.

Mødet skal vare i to dage. Og det er organisationen WHO, som har inviteret eksperterne. WHO står for World Health Organization, som på dansk kaldes Verdens-sundheds-organisationen, og WHO hjælper verdens ledere med at sikre sundhed over hele verden.

Lederen af WHO hedder Tedros Adhanom Ghebreyesus. Og før mødet sagde han, at corona-virusset er en “meget alvorlig trussel mod resten af verden”.

Læger er nu i gang med at udvikle en vaccine mod corona-virusset. Men den slags kan tage lang tid. Det tog hele 20 måneder at lave en vaccine mod SARS, og da den endelig var færdig, var SARS-virusset allerede under kontrol.

Men nu vil WHO altså diskutere, hvordan læger over hele verden kan samarbejde om at bremse det nye corona-virus, mens vi venter på vaccinen.

Skal vi være bange i Danmark?

Nej. Virusset er nemlig ikke blevet fundet i Danmark. Og hvis det gør, så er vi klar. Det fortæller Søren Brostrøm, som er direktør i Sundhedsstyrelsen.

”Vi er heldigvis på forkant med situationen her i Danmark. Vores beredskab er på plads, og alle ved, hvad de skal gøre,” siger han i en presse-meddelelse.

Han fortæller også, at Sundhedsstyrelsen har sendt en meddelelse ud til alle sygehuse i Danmark, som forklarer lægerne, hvad de skal kigge efter, og hvad de skal gøre, hvis de opdager, at nogen er blevet smittet.

Både Skejby og Hvidovre sygehuse har afdelinger klar, hvis der skulle ske noget.

Indtil nu er ingen danskere blevet smittet uden for Danmark. 22 danskere er nu blevet fløjet ud af Kina og hjem til Danmark for at undgå smitte. De er alle blevet undersøgt af læger for at være sikre på, at de ikke er smittede.

De seneste syv danskere, som er landet i Danmark, sidder nu i ”hjemme-karantæne”, skriver DR  –  det vil sige, at de skal blive derhjemme i to uger. Der kan nemlig gå cirka 14 dage, fra man bliver smittet med corona-virusset, til man får tegn på sygdom. De 14 dage kalder man inkubationstiden