Kultur

Øl og drinks uden alkohol bliver mere og mere populært over hele verden – hvorfor?

Flere og flere vælger at drikke øl og drinks uden alkohol.

Foto: Sangria Señorial/Unsplash.

Julius Christiansen Tromholt


26 april, 2021



Over hele verden bliver det mere og mere populært at drikke alkoholfri øl og mocktails. Så kan man være med til festen - uden at få tømmermænd.

Klokken er ved at være 02.00 om natten. Du står på en bar. Du får en drink med isterninger, mynte, lime og danskvand.

De fleste ville nok tro, at du lige havde fået den klassiske drink mojito. For indholdet ligner på en prik. Men der er ikke en dråbe alkohol i din drink. Det er en såkaldt mocktail. Eller en nojito, som nogle kalder den.

For 10 år siden var der nok ikke mange, som bestilte en alkoholfri drink i baren. Mange steder var det nemlig slet ikke muligt.

Men de seneste år er mocktails og øl uden alkohol blevet mere og mere populære over hele verden. Det er blevet moderne at tænke på sit helbred og at være sund. Det er blevet moderne ikke at drikke alkohol.

For år tilbage skulle alle mænd gro et overskæg i november – eller movember. Nu er den mest populære trend at holde dry january – en januar uden alkohol. 

I USA har man siden 2019 holdt mocktail-uge i den anden uge i januar. Her hylder man dem, som har valgt et liv uden alkohol. Dem, som har byttet de klassiske cocktails ud med mocktails.

Man ser det samme over hele verden. Der er ikke nogen tvivl om, at de alkoholfrie drinks er kommet for at blive.

Hvorfor vælger mange alkoholen fra?

Der har altid været folk, som ikke har haft lyst til at drikke alkohol. Det er ikke noget nyt. Det kan være, at du er gravid, skal køre hjem eller ikke vil drikke på grund af din religion. Eller måske dyrker du sport på højt niveau?

Det kan også være, at man vælger alkohol fra på grund af sygdom. Det kan være, at man er tidligere alkoholiker. Og så skal man selvfølgelig holde sig fra alkohol.

Det kan også være, at man bare ikke gider at have tømmermænd. Mange har nok prøvet at holde lidt igen, fordi man skulle tidligt op dagen efter en fest. Og hvem gider at sidde til frokost med familien og have tømmermænd?

Årsagerne til ikke at drikke er mange. Men de seneste år har særligt én ting gjort, at mocktails er blevet så populære. Der er nemlig kommet et stort fokus på sundhed og velvære. Og alkohol er ikke sundt for kroppen.

Det har man også lagt mærke til hos de store firmaer, som normalt sælger alkohol. Det forklarer Ashleigh Phelps, som er brandmanager hos Heineken i USA, som har lavet en alkoholfri øl til amerikanerne.

”Folk er blevet mere opmærksomme på, hvad de putter i kroppen. Vi har skabt en øl, hvor folk også kan være friske dagen efter, så de kan komme til spin, yoga eller passe deres børn. Folk vil gerne være sunde,” forklarer hun til mediet Vox.com.

Næsten 40 procent af verdens forbrugere af alkohol svarede i 2018, at de gerne ville skære ned på deres alkoholforbrug på grund af sundhed.

Du kan læse på en øl, om der er alkohol i den. Foto: Anete Lusine/Unsplash.

Kan man gå i byen uden at drikke alkohol?

Ja, det kan du selvfølgelig godt.

Men mange har tidligere været bange for at gå glip af noget, hvis de ikke drak. Mange vil gerne være sociale og være med til festen på baren eller i byen.

Alkoholfri på Google

  • Fra 2018 til 2019 steg antallet af søgninger på ordet “mocktail” med 42 procent på Google over hele verden.
  • Fra 2018 til 2019 steg antallet af søgninger på ordet “alkoholfri drink” med 81 procent på Google over hele verden.

Kilde: Google, Forbes.

På baren kunne man tidligere bestille en sodavand eller en flaske vand, hvis man ikke ville drikke alkohol. Mange har følt sig tvunget til at vælge mellem den sunde livsstil og den gode smag. Der fandtes ikke et alternativ til de lækre og flotte drinks med alkohol. Men det gør der nu.

Flere firmaer, for eksempel det britiske Seedlip, er begyndt at lave produkter, som smager af alkohol – men er alkoholfri.

Også det danske firma ISH Spirits har stor succes med at sælge rom og gin, som smager som den ægte vare – men som er uden alkohol. Det forklarer stifteren Morten Sørensen.

”Folk er blevet meget opmærksomme på, hvad de drikker. Vi henvender os i høj grad til dem, som går op i en sund livsstil, men som stadig gerne vil være en del af festen og med på baren. Det er bare noget andet at mødes over en lækker drink end at mødes med en ven og drikke en flaske vand,” siger Morten Sørensen.

Flere restauranter over hele verden er også begyndt at sælge lækre menuer med juice som et alternativ til vin. Over 40 procent af restauranterne i Los Angeles har en alkoholfri menu.

En flaske spiritus uden alkohol lavet af det britiske firma Seedlip. Foto: YesMore_Content/Unsplash.

Man ser det samme over hele verden

At flere og flere vælger alkohol fra og mocktails til, kan man se over hele verden.

Mocktails i andre lande

Det er meget forskelligt, hvor meget alkohol der bliver drukket i forskellige lande. I Sydeuropa drikker man for eksempel ikke lige så meget, som man gør i Danmark. Vores kulturer er nemlig forskellige.

I de muslimske lande bliver der heller ikke drukket særlig meget alkohol. Ifølge religionen Islam er det nemlig ikke tilladt at drikke alkohol.

I et land som Saudi-Arabien er alkohol ulovligt. Derfor har man længe haft nogle lækre alternativer. Du kan blandt andet få den populære Saudi-champagne, som består af æblejuice, æbler, appelsiner, mynte, citroner, lemonade, 7UP og isterninger.

En undersøgelse blandt barerne i New York, Los Angeles og London viser, at flere og flere vælger at købe alkoholfrit. 83 procent af bartenderne i Los Angeles regner med, at endnu flere vil købe alkoholfrit i fremtiden.

Og det ser ud til, at markedet vil stige i løbet af de næste par år. Det betyder, at der vil blive solgt endnu flere alkoholfrie produkter.

De seneste år er store bryggerier som Heineken og Guinness begyndt at sælge alkoholfri øl. 20 procent af de øl, som Heineken sælger i Rusland, er den nye alkoholfrie version.

I flere andre lande er folk også hoppet med på bølgen.

I Japan drak 15 procent af japanerne i 2019 alkoholfrie øl, fordi de gerne ville kunne deltage i sociale situationer, hvor man normalt drikker, uden at være fulde.

I Holland er markedet for alkoholfri øl blevet fire gange så stort de seneste 10 år.

I Australien er man også hoppet med på den sunde bølge. Fra 2016 til 2019 steg antallet af folk, som har lagt alkohol på hylden fra 1,5 millioner til 1,9 millioner. De fleste, fordi de ville være sunde og ikke ville have tømmermænd.

LÆS OGSÅ: Øllets historie i Danmark: Engang drak man øl i stedet for vand.