Politik

Nye fraværsregler og billigere nødder: Danmark har fået nye love og regler

Det er den socialdemokratiske regering, som står bag flere af lovene. Her er statsminister Mette Frederiksen på vej til et møde. Hun er sammen med finansminister Nicolai Wammen og stabschef Martin Rossen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


2 januar, 2020Fra den 1. januar har Danmark fået en række nye love og regler. Seismo giver dig et overblik over de love, som betyder noget for dig.

Da vi nu skriver 2020 i kalenderen, så betyder det også, at der er nogle nye love, som er trådt i kraft. Det betyder blandt andet dyrere bæreposer og billigere nødder. Det skriver DR.

Dyrere cigaretter

Loven om dyrere tobak, som for eksempel cigarretter, træder i kraft 1. januar 2020. Men cigarretterne stiger først i pris fra april, hvor pakkerne vil koste 55 kroner.

Dyrere poser

Det er nu dyrere at købe bære-poser, når du er nede i supermarkedet. Afgiften (ekstra penge, som skal betales for bestemte varer) bliver sat op fra 22 kroner pr. kilo plastic til 66 kroner. Den bliver altså tredoblet.

En pose vil derfor cirka koste fire kroner i stedet for tre kroner. Også prisen på engangsservice som pap-tallerkener og plastic-krus er steget.

Billigere nødder

I 2017 blev politikerne i Folketinget enige om at droppe afgiften på nødder. I 2018 skrottede man halvdelen af afgiften. Fra 1. januar 2020 er afgiften droppet helt.

Så nu er der altså billigere nødder. En pose mandler kostede 28,95 kroner i 2018. Nu kommer posen til at koste 23,13 kroner. Så nu er det bare om at komme ned og købe en masse nødder.

Ens regler for fravær i skolen

Nu kommer der regler for fravær i skolen, som skal være ens over hele landet.

I de små klasser skal alle elever have et kryds hver morgen, hvis de er til stede. De store elever fra 7. til 10. klasse skal have et kryds om morgenen og et kryds i den sidste lektion. På den måde kan man tjekke, at der ikke er nogen, som er smuttet i løbet af dagen.

Siden august er det blevet indført, at skolens leder skal kontakte kommunal-bestyrelsen (politikere som leder og styrer kommunen), hvis en elev har mere end 15 procent ulovligt fravær.

I skoleåret 2017/2018 havde cirka 15.300 elever ulovligt fravær på mere end 15 procent. Det svarer til 8-9 hele fraværsdage på tre måneder.

Hårdere straffe for vold

Vi håber ikke, at den her lov kommer til at betyde noget for dig.

Men nu er der kommet hårdere straffe for vold. Flere skal nemlig dømmes ubetinget i stedet for med samfundstjeneste, hvis de begår vold. Det skriver B.T.

En ubetinget straf betyder, at man skal i fængsel. Samfundstjeneste betyder, at man som straf skal arbejde for samfundet. Det kan være at rydde op i parker eller vaske graffiti af et sted.

Du skal nu i fængsel, hvis du har været voldelig og:
– du tidligere har begået vold.
– hvis offeret har fået væsentlige skader.
– hvis volden er udøvet over for et særligt værgeløst offer (et offer som ikke kan forsvare sig).