Videnskab

Nye corona-råd: Sådan bør du holde fest

Direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, viser, hvordan man tager et mund-bind på.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Julius Christiansen Tromholt


10 september, 2020Mange bliver smittet med corona-virus i Danmark. Derfor har Sundhedsstyrelsen lavet nogle gode råd, som du bør følge, hvis du skal holde fest.

Store dele af samfundet er åbnet igen. Men det betyder, at flere bliver smittet med corona. Lige nu oplever vi de højeste smitte-tal siden april.

Et af de steder, hvor mange bliver smittede, er til fester og private arrangementer. Jo flere man er til en fest, jo større er risikoen for at blive smittet.

Derfor har Sundhedsstyrelsen lavet nogle gode råd, som du bør følge, hvis du skal til fest. Det kan være en fødselsdag, skovtur, middag, konfirmation, bryllup, begravelse og så videre.

Her er de gode råd:
1
Inviter ikke for mange

Alle skal have mulighed for at holde en meters afstand. Derfor skal man ikke invitere for mange gæster, hvis man bor i en lille lejlighed. Det er bedst at holde festen udendørs. Det anbefales, at hver person skal have fire kvadrat-meter.

2
Du skal være rask

Hvis du hoster eller har andre symptomer på corona-virus, så skal du blive hjemme – også selvom du går glip af en god fest. Hvis du har været i kontakt med en smittet, så er det også bedst at droppe festen.

3
Stil hånd-sprit frem til gæsterne

Hav hånd-sprit stående forskellige steder. Det kan være ved indgangene til festen, steder hvor mange er samlet og ved steder, hvor mange rører ved det samme. Det kan for eksempel være dør-håndtag og stik-kontakter.

Det er også en god idé at fjerne fælles-håndklæder fra badeværelset. Brug i stedet papir-servietter.

4
Hold afstand

Du skal hele tiden hold en meters afstand. Hvis der er ældre eller syge til stede, så bør du holde to meters afstand.

5
Du skal kunne kontakte alle fra festen

Det er en god idé at have kontakt-oplysninger på alle til festen. Det kan være telefon-numre, Facebook eller mail. På den måde kan du nemt og hurtigt kontakte alle, hvis én til festen har været smittet. Så bør alle blive testet og gå i karantæne.

6
Undgå kys og kram

Lad være med at kysse, kramme og give hånden til hinanden.