Kultur

Ny undersøgelse: Teksterne i popsange er blevet mere negative

Sang-stjernen Billie Eilish har ofte enten vrede eller sørgelige tekster.

Foto: Danny Moloshok/Ritzau Scanpix

Sesilie Christophersen


19 februar, 2020Hit-listerne er ikke længere fyldt med sukker-søde pop-sange. Tværtimod bliver ord som "hate" brugt dobbelt så mange gange i popsange, som de gjorde for 50 år siden.

“All the good girls go to hell”

Sådan synger Billie Eillish på hendes debut-album, og noget tyder på, at hendes ofte vrede eller sørgelige tekster er en del af en større udvikling i pop-musikken i løbet af de sidste 50 år.

Popsange er nemlig blevet langt mere negative. Antallet af negative ord er steget med en tredjedel, mens positive ord er næsten halveret. Det skriver Politiken.

Det er to forskere fra henholdsvis Brunel University og Exeter University, som har lavet studiet ved at sammenligne tekster fra popsange fra 1965 frem til i dag.

“Hvis vi antager, at der er omkring 300 ord i en sang, er der hvert år omkring 30.000 ord i sangteksterne på top 100-listen. I 1965 var omkring 450 af de ord associeret til negative følelser, mens det galdt 700 af ordene i 2015. Samtidig faldt antallet af ord associeret med positive følelser i samme periode fra 1.750 i 1965 til 1.150 i 2015,” forklarer forskerne.

De to forskere har fundet ud af, at ordet “hate” ikke er blevet brugt i en eneste top-100 sang frem til 1990. Til sammenligning bliver ordet brugt i mellem 20-30 hitsange om året i dag. Samtidig fandt forskerne ud af, at ordet “love” er halveret. Det skriver Information.

Negative følelser er mere acceptable

Årsagen skal, ifølge forskerne, findes i, at det er blevet mere normalt at tale åbent om negative følelser og at bruge bandeord. Samtidig peger forskerne på, at plade-selskaberne før i tiden havde langt større kontrol over kunstnerne, ligesom man mente, at folk hellere ville høre glade sange.

Rappere som Eminem, Drake og Ludacris scorer højest på negative ord i deres sangtekster. Sangerinden Janet Jackson har fire sange i top 100 over de mest positive sange.

Den absolut mest positive sang er dog sangen “Party Like a Rockstar” af gruppen Shop Boys fra 2007. Den indeholder hele 129 positive ord og kun fire negative.

Redaktionens bud på en glad popsang må klart være Pharrells “Happy.” Hvad er jeres bedste bud?