Videnskab

Ny undersøgelse: Delfiner og mennesker har samme personligheder

Delfiner kan, ligesom mennesker, føle glæde.

Foto: Shutterstock

Sesilie Christophersen


25 februar, 2021Delfiner ligner mennesker mere, end vi gik og troede, viser en ny undersøgelse. De kan både føle glæde og stress.

Hvis du nogensinde har mødt en delfin eller bare set dem svømme på TV i et naturprogram, så kan du sikkert godt fornemme, at de har en personlighed.

De udstråler en glæde og legesyge, som får mange mennesker til at smile. Det har fået tre forskere til at undersøge, hvor meget delfinerne egentlig ligner os mennesker.

Resultatet er overraskende. Undersøgelsen viser, at delfiner ligner mennesker meget mere, end man før har troet. De har nemlig de samme personlighedstræk som mennesker. Det skriver University of Hull i en pressemeddelse.

Hvilke personlighedstræk?

I forskerverdenen deler man menneskers personligheder op i fem træk, som er med til at bestemme, hvordan mennesker opfører sig. De er:

  1. Åbenhed: Det betyder, at man er nysgerrig, legesyg og fuld af aktivitet.
  2. Samvittighedsfuld: Det betyder, at man er pålidelig, forudsigelig og har kontrol over sig selv.
  3. Udadvendt: Det betyder, at man er venlig og social.
  4. Behagelig: Det betyder, at man er flink, omsorgsfuld og hjælpsom.
  5. Neurotisk: Det betyder, at man er ængstelig, uregelmæssig og følelsesmæssigt ustabil.

Undersøgelsen viser, at delfinerne har samme personlighedstræk. De er særligt meget sociale og nysgerrige.

“Delfiner, ligesom aber, har hjerner, som er meget større, end det de skal bruge for at styre deres kroppe. Denne meget store hjerne giver dem evnen til at være intelligente, og intelligente arter er som regel meget nysgerrige,” siger Blake Morton, som har været med til at lave undersøgelsen og fortsætter:

“Vi konkluderer, at når delfiner er intelligente og fra naturens side har evnen til at være flokdyr, så har delfiner overordnet set også de samme personlighedstræk som mennesker og primater,” fortæller han.

Undersøgelsen er lavet i et samarbejde mellem tre forskere fra henholdsvis England, Østrig og USA. De har indsamlet viden fra 134 forskellige delfiner fra forskellige verdensdele.

Delfiner kan også føle stress

Det lyder sikkert rigtig hyggeligt at svømme sammen med delfiner. Men ligesom delfiner deler personlighedstræk med mennesker, så kan de faktisk også føle stress, ligesom mennesker. Og lige præcis at svømme sammen med turister eller være omgivet af turistbåde, er noget af det, som stresser delfiner allermest, viser en undersøgelse lavet af Newcastle University. Det skriver Videnskab.dk.

“Vores undersøgelse viser, at så snart turistbådene var i nærheden, blev delfinerne meget stressede og brugte mindre tid på jagt, sociale aktiviteter og hvile. Det har en negativ påvirkning, ikke bare på de enkelte individer, men på hele populationen, hvilket på lang sigt kan være ødelæggende,” siger Per Berggren, som har været med til at lave undersøgelsen.

Forskerne fulgte delfinerne i 40 dage ud for Zanzibars kyst i Afrika og fandt ud af, at delfinerne oplevede stor stress med mange turister omkring dem.

Når turistbådene var i nærheden, faldt den tid, delfinerne brugte på at hvile sig, fra 38 procent til 10 procent. Mængden af tid, de brugte på at være sociale med hinanden, faldt fra henholdsvis 19 og 10 procent til kun 10 og 4 procent.

Samtidig øgede delfinerne den tid, de brugte på bevægelse fra 33 procent til 77 procent, hvilket har fået forskerne til at slå alarm. Undersøgelsen viser nemlig, at delfinerne bruger mere energi, end de får, når mange turister er samlet omkring dem, og det vil på sigt få delfinerne til at forsvinde fra området, mener forskerne.

LÆS OGSÅ: Over 5.000 skildpadder er blevet reddet op af det kolde vand i USA