Identitet

Ny undersøgelse: 53 sager om sexisme i Socialdemokratiet det seneste år: ”Vi har et problem”

Mette Frederiksen mener, at der er et problem med kulturen i Socialdemokratiet.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix.

Julius Christiansen Tromholt


25 februar, 2021Socialdemokratiet har lavet en undersøgelse blandt partiets medlemmer. Her svarer 53, at de har været udsat for sexisme det seneste år. Der er et problem i partiet, mener statsminister Mette Frederiksen.

Til Zulu Comedy Galla holdt værten Sofie Linde en tale, som vendte op og ned på hele Danmark. Talen handlede nemlig ikke om sjov og jokes. Den handlede om sexisme og seksuelle krænkelser.

Talen fik en masse kvinder til at stå frem og fortælle om deres #MeToo-oplevelser. I rigtig mange brancher er det nemlig et stort problem. Også blandt landets politikere.

Et af de partier som har haft flere sager, er Socialdemokratiet. Det har blandt andet betydet, at den tidligere overborgmester i København, Frank Jensen, måtte gå af fra sin post. Han havde nemlig krænket flere kvinder de seneste 30 år. Læs mere om det her.

Selvom det har været et år med corona og et stort fokus på MeToo, så er det stadig et problem i partiet. Det viser en ny undersøgelse, som partiet har lavet blandt deres 35.000 medlemmer.

Partiet har sendt et spørgeskema ud til medlemmerne, som man kunne svare på anonymt. Det har 7.000 valgt at gøre.

Her svarer 53 mænd og kvinder, at de har været udsat for ”uønsket seksuel adfærd” det seneste år. Det skriver DR.

Og det er et stort problem, mener flere i partiet.

Hvad siger partiet?

Partiet laver hvert år en undersøgelse blandt medlemmerne. Men det er første gang, at der er et spørgsmål om sexisme med.

At så mange har svaret ja, kommer som en overraskelse. Det forklarer Jan Juul Christensen, som er partisekretær i Socialdemokratiet. Det skriver TV 2.

”Det er for mange, og jeg havde da klart håbet, at det var langt færre. Som parti skal vi have en ambition om, at der er nul, der svarer ja til det her, for Socialdemokratiet skal være et trygt sted at være aktiv. Man skal ikke gå og frygte at blive udsat for uønsket seksuel adfærd,” forklarer han.

Partiets leder og landets statsminister, Mette Frederiksen, blev til et pressemøde spurgt, om der er et problem med den måde, som flere opfører sig på i partiet.

”Det korte svar er ja, det er der. For hver eneste gang, at der er mennesker, som oplever krænkelser eller opmærksomhed, som man ikke har bedt om – sexchikane eller nedværdigende tale eller noget lignende – så er det et menneske for meget, der oplevet det,” siger hun.

Hun forklarer også, at ”problemet ikke er meget stort, men det er der”. Det skriver DR.

Mette Frederiksen fortæller, at hun har været klar over, at der har været et problem med kulturen blandt politikere og i Socialdemokratiet, siden hun startede i politik som 15-årig. Det skriver TV 2.

Hvad vil partiet gøre for at ændre det?

Partiet har sat gang i flere ting, som skal sørge for at ændre kulturen.

Det seneste halve år har man lavet en ordning, hvor medlemmer af partiet kan fortælle om deres oplevelser med sexisme og seksuelle krænkelser til en række advokater. Det kan være, at man selv har været udsat for det, men det kan også være, at man har set eller hørt om andre, som har været udsat for det. Advokaterne skal så håndtere sagerne.

Ifølge TV 2 har flere henvendt sig til advokaterne. Men partiet vil ikke fortælle, hvor mange det drejer sig om.

Partiet vil også lave et kursus, som skal uddanne medlemmerne i, hvordan man skal opføre sig over for hinanden, om ligestilling, ledelse, og hvordan man håndterer sager om krænkelse.

Alle ledere i partiet skal igennem det kursus. I fremtiden skal alle fra Socialdemokratiet, som bliver valgt til Folketinget, EU-Parlamentet, kommunerne eller til andre politiske poster også igennem kurset.

Mette Frederiksen har også skrevet et brev til de kvinder i partiet, som er blevet krænket af Frank Jensen, som var en magtfuld person i Socialdemokratiet.

Her skriver hun blandt andet, at Frank Jensen har misbrugt sin magt. Og at det ikke bare var flirt og komplimenter. Og at ledelsen skal gøre det bedre i fremtiden. Det skriver TV 2.

LÆS OGSÅ: “Vi skal alle kneppe en mindre-årig”: Sexisme er stadig et problem i danske ungdoms-partier.