Videnskab

Ny rapport: Klima-forandringer i Australien er en trussel for næbdyret

Et næbdyr ude på en svømme-tur.

Foto: David Clode/Unsplash

Julius Christiansen Tromholt


21 januar, 2020Næbdyret er hårdt presset af klima-forandringerne. Op mod 40 procent af næbdyrene er forsvundet fra de steder, hvor de bor, viser en ny rapport.

Normalt er Australien kendt for sine mange sjældne – og farlige – dyr. Men det er ikke særlig fedt at være et dyr i Australien lige nu (hvis du nu gik, og drømte om at være det).

Australien har nemlig været hårdt ramt af klima-forandringer. Det har blandt andet betydet skovbrande, rekord-høje temperaturer og oversvømmelser. I Australien gætter man på, at op mod en milliard dyr er døde siden september 2019. Blandt andet er det gået hårdt ud over koalaen – læs mere om det her.

Men det er ikke kun koalaen, som har mistet store områder af sit hjem. Også det sjældne næbdyr har det hårdt. Faktisk er næbdyret forsvundet fra op mod 40 procent af de steder, hvor man normalt kan finde dyret. Det viser en ny rapport, skriver DR.

Er næbdyret ved at uddø?

Næbdyret

  • Der er cirka 200.000 næbdyr tilbage.
  • Næbdyret kan blive 60 centimeter langt (med hale).
  • Næbdyret har svømmehud mellem tæerne, og er derfor gode svømmere
  • De er klar til at føde unger, når de bliver to år.
  • Hunnen lægger 1-3 æg ad gangen. Hun ruger i 7-12 dage.  

    Kilde: Den Store Danske Encyklopædi.

Nej. Men det er tæt på at være truet. Næbdyret lever ikke særlig mange steder. Det eneste sted i verden, hvor man kan finde dem, er på Australiens østkyst – og her bliver der altså færre og færre.

Hvis klima-forandringerne bliver ved som nu, vil vi de næste 50 år miste mellem 47 og 66 procent af de næbdyr, som er tilbage. Det forudsiger forskerne, som har lavet rapporten.

Bliver klimaforandringerne værre, så kan vi miste helt op til 73 procent inden 2070. Det skriver DR.

Hvordan påvirker klimaet næbdyrets hjem?

Normalt lever dyret ved floder. Men klima-forandringerne har gjort, at temperaturen er blevet højere. De høje temperaturer har medført lange perioder med tørke. Desuden er flere områder, hvor der bor næbdyr, blevet enten ryddet eller forurenet.

Når der ikke er tørke, så har kraftig regn ødelagt mange af de flod-områder, hvor næbdyret bor.

Næbdyrets hjem er altså hårdt presset af klima-forandringerne.

Et mærkeligt dyr

Næbdyret er flere gange blevet kaldt for et af de mærkeligste dyr. Med sit ande-næb ligner den lidt en blanding af en bæver og en and.

Næbdyret hører til i ordenen kloak-dyr. Der findes kun tre arter i den orden: Næbdyret og to arter af myre-pindsvin.

Hvad der gør disse dyr særligt mærkelige er, at det er pattedyr – men de lægger æg. Normalt er pattedyr kendetegnet ved, at de føder levende unger. Kloakdyr er de eneste pattedyr, som lægger æg.

Hannerne er giftige. På bagfoden har de en giftig pig. Der er nok gift til at dræbe et større dyr, men mennesker kan ikke dø af giften. Det skriver Den Store Danske Encyklopædi.