Politik

Ny lov skal bremse Rasmus Paludan

Rasmus Paludan udnyttede et hul i loven, da han stillede op til folketingsvalget – og nu skal hullet lukkes, mener minister.

Foto: Joris Van Ostaeyen/Panthermedia/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


10 september, 2019Vi skal arbejde hurtigt og lave en lov, som gør det sværere for partier som Stram Kurs at stille op til valg, mener minister.

Du kan nok godt huske, at Rasmus Paludan og partiet Stram Kurs stillede op til folketingsvalget 2019.


Det blev kun muligt for partiet at stille op, da partiet udnyttede et hul i loven. Det hul vil Social-og indenrigsminister Astrid Krag nu lukke hurtigst muligt.

Hullet i loven handler om de stemmer, som man skal ud og skaffe, for at få lov til at stille op til et folketingsvalg. De stemmer kalder man vælger-erklæringer.

20.182 vælgererklæringer kræver det at stille op. Det er altså ikke helt nok, at dine venner og familie støtter dig (medmindre du har en kæmpe familie eller rigtig mange venner).

De mange underskrifter skaffede Rasmus Paludan, som er leder af partiet Stram Kurs, så han kunne stille op til folketingsvalget 2019. Men han skaffede dem ved at udnytte loven.

Et hul i loven

De mennesker, som har givet deres vælgererklæringer, skal efter syv dage bekræfte, at de stadig gerne vil have partiet til at stille op.

Men Rasmus Paludan fik folk til at bekræfte deres stemme med det samme gennem NemID.

I reglerne står der ikke noget om nogen konsekvens, hvis man ikke venter de syv dage. Der sker altså ikke noget, selvom man ikke følger reglerne. Rasmus Paludan udnyttede altså et hul i loven.

”Der er ikke nogen konsekvens ved at gøre det på den måde, som vi gør det på, jamen, så må den måde jo være i orden,” siger Rasmus Paludan til DR.

Loven skal ændres

Der er allerede lavet en aftale, som i fremtiden skal gøre det umuligt at bekræfte sin stemme med det samme. Men den plan virker først fra 2020. Og det er for sent, siger social- og indenrigsminister, Astrid Krag.

”Det er mit ønske, at lovforslaget kan træde i kraft senest den 23. september 2019,” siger Astrid Krag til DR.

Fra den 23. september skal Rasmus Paludan og Stram Kurs igen ud at samle underskrifter for at kunne stille op til det næste valg (som sandsynligvis bliver i 2023). Derfor vil ministeren gerne have de nye regler på plads inden.