Politik

Ny lov om abort i Texas bliver kaldt en af de “mest ekstreme i landet”

Kvinder og mænd demonstrerer for retten til fri abort.

Foto: Shutterstock

Sesilie Christophersen


20 maj, 2021Texas strammer abortloven på trods af stor kritik fra flere sider.

Abort har i mange år været et stort politisk emne i delstaten Texas i USA. Her er mange imod retten til at få en abort, mens andre mener, at alle har ret til at få en abort.

Den politiske leder i en af USA’s delstater hedder en guvernør. Og guvernøren i Texas har besluttet, at han vil gøre det ulovligt at få en abort efter sjette uge af en graviditet. Det gælder også, hvis man er blevet gravid under en voldtægt eller incest. Det skriver DR.

“Vores skaber Gud har givet os retten til at leve og alligevel mister millioner af børn den ret hvert år på grund af abort. Denne lov vil sikre at alle ufødte børn vil blive reddet fra den plyndring af liv, som abort er,” siger han til Texas Tribune.

Det gør han, selvom eksperter i sundhed og love anbefaler at lade være. Det gør de blandt andet, fordi loven stort set vil gøre abort ulovligt. De fleste kvinder ved nemlig slet ikke, at de er gravide før sjette uge.

Den nye lov betyder også, at det bliver muligt at sagsøge en person, som hjælper en kvinde med at få en abort. For eksempel hvis personen kører kvinden til en stat, hvor abort er lovligt. Det gælder også, selvom personen bor i en anden stat.

“Denne lov er en af de mest ekstreme i landet,” siger Alexis McGill Johnson. Hun er formand for Planned Parenthood Action Fund. Det er en organisation, der hjælper amerikanere med sundhedspleje.

“Adgangen til abort har aldrig været mere truet,” siger hun.

Hvordan er reglerne for abort i Danmark?

Abort er lovligt i Danmark til og med 12. uge af graviditeten. På den måde bliver der både vist hensyn til den gravide kvinde og fosteret. Den gravide kvinde har tid til at opdage graviditeten og tage stilling til, om hun vil have en abort. Og inden 12. uge er fosteret stadig meget lille.

Hvis man gerne vil have en abort efter 12. uge, træder nogle særlige regler i kraft. Man kan ansøge om at få en abort op til 22. uge hos Abortsamrådet.

Rådet tager stilling til, om der er særlige hensyn at tage i det enkelte tilfælde. Det kan for eksempel være, hvis den gravide kvinde er blevet udsat for en voldtægt eller incest. Eller hvis barnets helbred eller moderens helbred er i fare. Eller hvis det vurderes, at moderen ikke er i stand til at passe barnet på en god og omsorgsfuld måde. Det skriver Mødrehjælpen.

Hvis man er under 18 år gammel, skal man som regel have tilladelse af sine forældre til at få en abort. Men hvis der er stor risiko for, at den gravide vil komme fysisk eller psykisk til skade ved at fortælle sine forældre om graviditeten, kan man godt få en abort uden forældrenes tilladelse.

Hvis du er gravid eller har fået en abort og har brug for at tale med nogen, kan du ringe til Holdepunkt på 33 45 86 00. De giver rådgivning tirsdag til fredag. De er hverken for eller imod abort og tager udgangspunkt i din situation. Du kan også chatte med dem her.

Læs også: Abort bliver så godt som forbudt i Polen: Tusindvis af rasende kvinder går på gaden