Videnskab

Ny edderkoppe-art opdaget – den kan få din hud til at rådne

Mange mennesker er bange for edderkopper. En ny art er lige blevet opdaget i Mexico.

Foto: Unsplash

Julius Christiansen Tromholt


13 december, 2019Forskere i Mexico har opdaget en ny edderkope-art. Den gemmer sig i møbler, og har en gift, som kan få din hud til at rådne.

Man hører ofte om dyr, der forsvinder. Truede arter som vi skal passe på. Men nogle gange opdager forskerne også nye arter. Dyr, som vi ikke vidste, at vi havde.

Og sådan ét dyr er lige blevet opdaget i Mexico. Det skriver News.

Der er tale om en edderkop, som forskerne har givet navnet Loxosceles tenochtitlan. Dejlig nemt at udtale.

Edderkoppen er i familie med andre edderkopper fra slægten Loxosceles. Derfor troede forskerne først, at det var en edderkop, som de kendte i forvejen. Det fortæller professor Alejandro Valdez-Mondragon, som var med til at opdage den.

”Den ligner meget en Loxosceles misteca (…) men efter at have lavet biologiske studier af begge edderkopper, fandt vi ud af, at de er forskellige arter,” siger han.

Det er forskere og studerende fra National Autonomous University of Mexico, som har opdaget den.

Se billedet af den nye edderkop her:

Pas på den nye edderkop – den er giftig

Den nye edderkop er giftig. Men tag det roligt. Du kan ikke dø af at blive bidt af den. Den får bare din hud til at rådne. Og det lyder ærligt talt heller ikke så rart.

Et bid fra edderkoppen kan nemlig få din hud til at rådne i et område på op til 40 centimeter. Og så vil du få et ar bagefter.

Men det er meget normalt hos den type edderkopper. Det fortæller Morten D.D. Hansen, som er museumsinspektør på Naturhistorisk Museum i Aarhus.

”De typiske skader man får fra edderkoppebid, er nekroser. Du får de her sår, der rådner, og det er rigtigt, at det kan tage flere måneder, før de går væk igen,” siger han til Ekstra Bladet.

Forskerne fortæller, at edderkoppen kan finde på at bide, hvis den føler sig truet. Den nye art gemmer sig nemlig i huse. Det kan være inde i væggen, i møblerne eller i små huller.

Hvis du møder den, så skal du satse på at møde en han. Hunnen er nemlig dobbelt så giftig som hannen. Heldigvis er der ikke så stor sandsynlighed for, at du møder den. Der er nemlig ret langt fra Mexico, hvor edderkoppen bor, til Danmark.