Politik

Ny aftale: Nu kommer der 5.000 flere studie-pladser

Politikere fra de forskellige partier med uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen i spidsen præsenterer den nye aftale.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Julius Christiansen Tromholt


12 juni, 2020



Nu kan flere komme ind på en uddannelse. Der vil nemlig blive oprettet 5.000 flere pladser på studierne. Det er partierne i Folketinget blevet enige om.

På grund af corona-krisen regner politikerne med, at særligt mange unge vil søge ind på en ny uddannelse i år.

Når flere søger ind, vil flere blive afvist. Der er nemlig ikke plads til alle på de forskellige uddannelser.

Men det har politikerne i Folketinget nu fundet en løsning på. Der vil nemlig blive oprettet 5.000 flere studie-pladser fordelt på forskellige uddannelser. Det er alle partierne i Folketinget blevet enige om.

Det fortalte uddannelsesministeren, Ane Halsboe-Jørgensen fra Socialdemokratiet, i går torsdag på et presse-møde.

Hvilke studier vil få flere pladser?

4.500 af pladserne vil være på uddannelser, der fokuserer på IT og teknologi, og som blandt andet bidrager til at gøre Danmark mere klima-venligt.

De sidste 500 pladser vil blive fordelt på uddannelserne til sygeplejerske, pædagog og lærer.

Partierne regner med, at cirka halvdelen af pladserne skal oprettes i området omkring København, mens resten bliver fordelt rundt omkring i landet.

Hvor mange pladser de enkelte uddannelser får, ved vi ikke endnu. Det skal først forhandles på plads med de forskellige uddannelser. Det handler nemlig også om, hvor mange elever uddannelserne har plads til.

De unge skal søge bredt

Ane Halsboe-Jørgensen vil gerne have, at de unge skal søge bredt.

Mange søger nemlig ind på de samme uddannelser. Der er altså nogle uddannelser med rigtig mange ansøgere. Og så er der andre med for få ansøgere.

”I skal overveje, om I ikke kan søge lidt bredere, end I havde tænkt. Måske i nabo-byen. Eller en uddannelse, der er en beslægtet uddannelse, der kunne være en mulighed,” siger Ane Halsboe-Jørgensen ifølge DR.

Hvorfor søger flere ind oven på corona-krisen?

Mange unge tager normalt et sabbat-år efter gymnasiet. Det er et år, hvor man for eksempel arbejder eller rejser, inden man begynder på sit studie.

Her arbejder mange i en restaurant, café eller forretning. Men corona-krisen er gået hårdt ud over mange virksomheder. De har nemlig været lukkede. De har derfor ikke tjent nogen penge og har været nødt til at fyre ansatte.

Så nu kan det være svært at få den type job. Man ved heller ikke, hvornår man kan rejse igen.

Derfor tror eksperterne, at mange unge vil droppe sabbatåret for i stedet at søge direkte ind på studiet. Og så ender uddannelserne altså med mange ansøgere.

LÆS OGSÅ: Katalog over danske pigers nøgen-billeder: Nu har 25-årig mand fået dom.