Identitet

Nu skal du have mindre mad for pengene – for din egen skyld

Nogle portioner hos McDonalds bliver mindre.

Foto: Ilya Mashkov/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


19 januar, 2021Portionerne i 7-Eleven og hos McDonalds bliver mindre. Det gør de for at forhindre, at du og alle andre tager for meget på.

Du kender måske jumbosneglen hos 7-Eleven. Det store, klistrede dyr af en snack.

I fremtiden bliver jumbosneglen mindre. Det lover kæden ifølge TV 2.

7-Eleven vil gøre portionerne mindre på flere af de mest populære varer. Det har kæden besluttet som en del af det nye initiativ ”Ja tak, lidt mindre”. Det er startet af organisationen Kræftens Bekæmpelse, som arbejder for at sætte fokus på forebyggelse og bekæmpelse af kræft.

”Ja tak, lidt mindre” skal være et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og 18 butikker og firmaer, som sælger mad. Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Overvægt

51 procent af voksne i Danmark er overvægtige. Det svarer til 2,4 millioner mennesker.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

McDonalds, 7-Eleven og Coop, der ejer Fakta, Kvickly og SuperBrugsen, har blandt andet sagt ja.  

Målet er, at portionerne skal være mindre. Det skal de for at undgå, at os, der køber maden, bliver overvægtige. Overvægt kan nemlig føre til kræft.

”I Kræftens Bekæmpelse arbejder vi for, at færre får kræft, og derfor er det naturligt og nødvendigt at sætte ind for at forebygge overvægt. Vi vil gerne gøre det lettere for danskerne at holde en sund vægt ved at spise og drikke lidt mindre,” siger Mette Lolk Hanak, som er forebyggelseschef hos Kræftens Bekæmpelse, i pressemeddelelsen.

Hvordan hænger vægt sammen med kræft?

Det er ikke altid farligt at veje en smule mere end vennerne. Det kommer meget an på, hvordan din krop og din fordøjelse fungerer. Og hvis man har mange muskler, kan kroppen sagtens være sund, selvom den vejer mere.

Men hvis man er meget overvægtig, kan det gå ud over ens helbred. Der er en forbindelse mellem overvægt og kræft.

Overvægt er faktisk den tredjestørste risikofaktor for at få kræft, skriver DR. Det øger risikoen for at få 13 forskellige former for kræft, blandt andet brystkræft og tarmkræft.

Men det er kun hver femte dansker, der kender til den forbindelse. Det viser en undersøgelse lavet af Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen.

Hvad mener du?

Er det en god ide at gøre portioner mindre?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...