Politik

Nu må vi samles 50 personer – men eksperter er uenige om, hvornår store forsamlinger bliver farlige

Nu kan man godt nå at holde et bryllup denne sommer.

Foto: Elastair Elmes/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


8 juni, 2020Fra i dag må du gerne invitere 50 venner til fest. Men det er vigtigt, at I stadig holder afstand, vasker hænder og hoster i ærmet.

Fødselsdage er blevet aflyst. Konfirmationer. Studenter-fester. Endda bryllupper. For siden 17. marts har det ikke været tilladt at mødes flere end 10 personer på samme tid.

Men nu må du gerne planlægge en fest. Fra i dag hæves forsamlings-forbuddet til 50 personer – det vil altså sige, at du gerne må invitere op til 50 personer. Det har Sundheds- og Ældreministeriet meldt ud.

Hvad må åbne i dag?

I dag den 8. juni begynder fase 3 af regeringens plan om at åbne Danmark efter corona-krisen. Det betyder, at flere dele af samfundet må åbne igen:

  • Fitness-centre
  • Svømmehaller
  • Badelande og lege-lande
  • Indendørs sports-aktiviteter

Hvad må stadig ikke åbne?

  • Diskoteker og nat-klubber
  • Spille-steder
  • Festivaler
  • Universiteter og andre videregående uddannelses-institutioner
  • Danmarks grænse

Og så er det selvfølgelig stadig vigtigt, at I holder god afstand mellem hinanden, vasker hænder, spritter af og hoster i ærmet.

Hvornår må vi samles endnu flere?

Alle Folketingets partier er enige om at hæve forsamlingsforbuddet til 50.

Og hvis corona-smitten bliver ved med at falde, har politikerne planer om at hæve det til 100 personer den 8. juli og til 200 personer den 8. august.

De har allerede besluttet, at antallet ikke kan hæves til mere end 500 personer indtil 1. september. Det er derfor, at sommerens festivaler for længst er blevet aflyst.

Men eksperterne er ikke helt enige om, hvor højt tallet må blive, før det begynder at blive farligt.

Er det sikkert at samles over 200?

Forskere har fundet ud af, at det særligt er de store forsamlinger, som kan få corona-smitten til at stige. Her kan ganske få personer, de såkaldte super-spredere, lynhurtigt smitte mange mennesker.

Og nu er eksperter uenige om, om det er farligt at samles mere end 200 mennesker, ifølge TV2.

Allan Randrup Thomsen er ikke sikker på, at fester med over 200 personer er sikre. Han er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet.

”Når det gælder 50 og 100, så kan jeg sagtens følge med. Men når vi kommer op på 200, begynder jeg at blive nervøs,” siger han ifølge TV2.

Han er især bekymret for den slags events, hvor folk ikke kender hinanden på forhånd. For så er det sværere at advare alle, hvis én i selskabet viser sig at være smittet.

Christian Wejse er dog ikke bekymret. Han er afdelingslæge og lektor i global sundhed og infektions-sygdomme på Aarhus Universitet. Han fortæller ifølge TV2, at events med over 200 personer ikke er noget problem, så længe mange bliver testet, og de syge bliver isoleret.

LÆS OGSÅ: Norsk ministers tale til de unge går viralt: “Tak til alle de unge”