Kultur

Nu må homoseksuelle mænd donere blod i USA

Homoseksuelle og biseksuelle mænd kan nu donere blod i USA.

Foto: Testalize.me/Unsplash

Helena Fuur Hansen


17 maj, 2023I USA vil man ikke længere forbyde homoseksuelle og biseksuelle mænd at donere blod.

I USA har fødevare- og lægemiddelstyrelsen, som kaldes for FDA, besluttet, at man ikke længere vil forbyde homoseksuelle og biseksuelle mænd at donere blod. Det skriver The New York Times.

Styrelsen har dermed bevæget sig væk fra en politik om, at homoseksuelle og biseksuelle mænd ikke måtte donere blod. En politik, som mange længe har kaldt for diskriminerende.

Hvad betyder de nye regler?

I USA har fødevare- og lægemiddelstyrelsen, FDA, meddelt, at homoseksuelle og biseksuelle mænd nu kan donere blod.

Fremover skal alle potentielle donorer besvare en række personlige spørgsmål – eksempelvis omkring deres seksuelle aktivitet. Alle, som gerne vil donere blod, vil blive stillet spørgsmålene – uanset seksualitet.

Spørgsmålene skal mindske risikoen for, at personer med hiv, som kan føre til aids, donerer blod.

I Danmark fik homoseksuelle og biseksuelle mænd lov til at donere blod i 2020.

Selvom, at homoseksuelle og biseksuelle mænd nu kan donere blod, så skal der gå fire måneder fra, at en mand har haft sex med en anden mand, før han må donere blod.

Især mænd, som dyrker sex med andre mænd, er nemlig i høj risiko for at hiv.

Ifølge FDA vil alle potentielle donorer blive afvist, hvis de oplyser, at de har haft en ny seksuel partner – eller flere seksuelle partnere – de seneste tre måneder. Derudover vil man også blive afvist, hvis man har haft analsex de seneste tre måneder.

Hvad er hiv?

Hiv er et virus, som ødelægger immunforsvaret. Det kan medføre, at man udvikler aids.

I dag findes der effektiv medicinsk behandling, som kan holde langt de fleste personer med hiv uden symptomer hele livet. Behandlingen er livslang, for der findes ingen kur, som helbrede dig, hvis du er smittet med hiv.

Hiv er en forkortelse for Human Immundefekt Virus. De fleste, som har hiv, har fået det som følge af ubeskyttet sex med en hiv-positiv person, som endnu ikke selv er kommet i hiv-behandling.

Når hiv nedbryder immunsystemet, svækkes forsvaret mod infektioner i alvorlig grad. Der er også øget risiko for visse typer kræft. Når det sker, kaldes tilstanden aids, som er en forkortelse for Acquired Immunodefiency Syndome (erhvervet immundefekt syndrom).

Hvad er aids?

Aids er en diagnose, man får, hvis man som hiv-positiv rammes af en række bestemte infektioner og former for kræft. Det er sygdomme, der ikke kan udvikle sig hos mennesker med et sundt immunforsvar. Men hvis man har hiv, kan de være meget alvorlige.

Aids er en forkortelse for Acquired Immune Deficiency Syndrome. På dansk kan det oversættes til Erhvervet Immundefekt Syndrom.

Erhvervet, fordi det er noget, man bliver smittet med og ikke noget, der er medfødt (børn, som er smittet ved fødslen af hiv-smittede mødre er en undtagelse).

Immundefekt, fordi virus skader immunforsvaret.

Syndrom, fordi aids er en samling forskellige sygdomme, som alle skyldes, at immunforsvaret er blevet ødelagt på grund af hiv.

Hvordan overføres hiv?

Hiv findes i blodet, i mænds sæd og i kvinders sekret i skeden. Man kan smittes med hiv-virus, når væsker fra smittede personer kommer ind i ens krop.

De fleste bliver smittet med hiv, når de har ubeskyttet sex med nogen, som har virusset. Over 90 procent af smitten sker via seksuel kontakt.

Man kan også blive smittet ved at dele nål eller sprøjte med nogen, som er hiv-smittet. Gravide kvinder kan overføre hiv til barnet under graviditeten, under fødslen, eller når de ammer.

Hvis du bliver behandlet mod hiv, kan du ikke smitte andre. I Danmark sker meget af smitten derfor fra andre ny-smittede, som endnu ikke ved, at de har hiv.

LÆS OGSÅ: Personer på særlig hiv-medicin måtte ikke blive forsikret – nu ændres reglerne