Politik

Nu kan elever og lærlinge også få hjælp til løn under corona-krisen

Aftalen kommer til at koste omkring 120 millioner kroner.

Foto: Pexels

Nanna Hein


6 april, 2020Nu vil regeringen dække 90 procent af elever og lærlinges løn.

Hvis du er elev eller lærling, så er der gode nyheder til dig.

En ny aftale skal nemlig hjælp de firmaer, som er hårdt ramt af corona-krisen, med at betale deres elever og lærlinges løn. Det er staten som vil gå ind og betale 90 af lønnen. Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en presse-meddelse.

Aftalen er lavet mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiver-forening og Fag-bevægelsens Hoved-organisation. Det er det, som man kalder en Tre-partsaftale.

Hvad går aftalen ud på?

Aftalen er lavet, fordi rigtig mange virksomheder ikke tjener særlig mange penge i øjeblikket på grund af corona-krisen. Derfor er nogle virksomheder nødt til at fyre folk for at spare penge.

Hvis du er elev eller lærling, så skal du ud og arbejde i en virksomhed som en del af din uddannelse. Det kaldes praktik. Du skal for eksempel i praktik, hvis du går på en erhvervsuddannelse. Under opholdet får du en elev-løn.

For at undgå at elever og lærlinge, som er i gang med at uddanne sig, bliver fyret, så vil regeringen derfor hjælpe virksomheder med at betale deres løn. Det gør regeringen ved at betale 90 procent af eleverne og lærlingenes løn.

Man regner med, at staten vil bruge omkring 120 millioner kroner på aftalen.

”Corona-udbruddet betyder usikre tider for alle danskere, men det er særlig hårdt, hvis sundhedsfaren også følges af en fyre-seddel. Derfor er det helt afgørende, at vi gør alt hvad vi kan, for at holde hånden under arbejdsmarkedet,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse.

Andre ansatte får også hjælp

Lærlinge og elever er ikke de eneste, som kan få dækket dele af deres løn af staten.

Den 15. marts blev der nemlig lavet en aftale, som skulle hjælpe de ansatte i de private firmaer. Et privat firma er et firma, som ikke er ejet af staten. Mange af de private firmaer er hårdt presset af corona-krisen. De har nemlig ikke nogen kunder. Og så kan de ikke tjene penge.

For at undgå, at firmaerne bliver nødt til at fyre folk, så vil staten hjælpe firmaerne med at betale de ansatte løn.

Staten ville hjælpe med at betale cirka 75 procent af de ansatte løn i de firmaer, som er særligt hårdt ramt af corona-krisen. I første omgang ville staten højest dække 23.000 kroner om måneden per ansat. Det lavede de om den 30. marts. Nu dækker staten op til 30.000 kroner om måneden per ansatte. Det skriver mediet Altinget.

Hvis man siger ja til hjælpen, må man ikke fyre de ansatte.

Aftalen gælder fra den 9. marts til den 9. juni 2020.

Den nye aftale, der omhandler elever og lærlinge, er altså nummer to i rækken af Trepartsaftaler.

LÆS OGSÅ: Overblik: Ungarn har fået en ny lov – EU er bekymrede.