Kultur

Nu kan du igen lytte til dansk musik på YouTube

Du har sikker set denne besked mange gange de seneste to måneder. Men nu er det slut.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Julius Christiansen Tromholt


1 oktober, 2020Efter to måneder er dansk musik tilbage på YouTube. Der er nemlig blevet lavet en ny aftale mellem Google, som ejer YouTube og Polaris, som repræsenterer de danske musikere.

Hvis du har ledt efter dansk musik på YouTube de seneste måneder, så er du blevet skuffet.

Siden 1. august har det nemlig ikke været muligt at høre dansk musik på YouTube.

Næsten alle videoer med dansk musik blev nemlig blokeret af YouTube. Musikerne og YouTube var nemlig uenige om, hvor mange penge danske musikere skal tjene, når deres musik bliver afspillet.

Nærmere bestemt diskuterede Google, som ejer YouTube, men en organisation, som arbejder for musikeres rettigheder.

Men nu er de heldigvis blevet enige. Derfor kan du igen høre dansk musik på YouTube. Det skriver TV2.

Hvad var de uenige om?

Det handlede om, hvor mange penge musikere skal have, når deres musik bliver afspillet på YouTube.

I gamle dage kunne musikere tjene penge på at sælge LP’er og CD’er. Men i dag tjener de penge på at spille live – og på, at deres musik bliver streamet på musik-tjenester.

Tidligere har YouTube haft en aftale med foreningen Koda, der arbejder for at sikre rettigheder og betaling for danske sangskrivere, når deres musik bliver spillet.

Men 1. august skulle Google lave en ny aftale med organisationen Polaris, der repræsenterer sang-skrivere i Danmark, Norge og Finland på samme tid. Polaris skulle altså forhandle på vegne af blandt andre Koda.

Mens Google forhandlede med Polaris, udløb aftalen med Koda. Derfor skulle den forlænges, indtil Google og Polaris blev enige om en ny aftale.

Men Google og Koda kunne ikke blive enige om en forlængelse. Koda fortalte TV2, at Google ville betale de danske musikere 70 procent mindre med den nye aftale. Og det ville de ikke være med til. Da de ikke kunne blive enige, fjernede Google næsten alt dansk musik fra YouTube.

Men nu er Google og Polaris blevet enige om en ny aftale.

Kan jeg så igen høre dansk musik?

Ja. Den danske musik vil komme tilbage i løbet af i dag. Så nu kan du igen høre Suspekt, Lukas Graham, Rasmus Seebach, eller hvad du ellers har lyst til, på YouTube og YouTube Premium.

Det har været svært at blive enige om en ny aftale. Men det lykkedes til sidst. Det forklarer Christine Sørensen, som er politisk chef for Google i Danmark.

”Det står klart for alle, at det har en været en lang og storm-fuld proces at nå til enighed om den her aftale. Jeg er glad for, at vi er nået dertil, så Polaris’ medlemmer igen kan få gavn af deres kreative arbejde på YouTube, og brugerne igen har dansk musik i ørerne,” siger hun ifølge Politiken.

Også hos Koda er man tilfreds med den nye aftale. Det siger Kodas direktør Gorm Arildsen i en presse-meddelelse.

”Vi er glade for, at der igen bliver åbnet op for den danske adgang til musikken på YouTube. Der er ingen tvivl om, at de seneste to måneders take-down har været til stor frustration både for rigtig mange medlemmer, der i forvejen er hårdt presset på at komme ud med deres musik på grund af corona, og for de tusinder af brugere, der har skullet undvære musik på en af de primære kanaler for musik-streaming i Danmark,” siger han.

LÆS OGSÅ: K-poppen kommer: Hvorfor elsker hele verden pludselig koreansk musik?