Politik

Nu kan din skole selv vælge: Måske skal du ikke tage nationale test i år

Et bredt flertal i folketinget er enige om at der skal ske en ændring med de nationale test.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


21 februar, 2020Politikerne har i dag besluttet, at de nationale test skal laves om. Men det kan tage lang tid. Derfor har de lavet en midlertidig løsning.

Er du træt af de nationale test i skolen? Så kan du måske slippe for dem i år. En rapport fra VIVE viser nemlig, at de nationale test ikke er særligt gode til at måle, hvor godt den enkelte elev klarer sig i skolen. VIVE er det Nationale Forsknings- og Analyse-center for Velfærd. Det vil poltikerne nu gøre noget ved.

Resten af året vil det være sådan, at 70 procent af alle folkeskoler selv kan bestemme, om de vil lave nationale test eller ej. Det har et bredt flertal i folketinget besluttet. Blandt andet Socialdemokraterne, Danske Folkepart og Venstre.

Men de 20 procent af landets skoler, hvor eleverne klarer sig dårligst i dansk og matematik, skal stadig have nationale test. 

De sidste 10 procent er skoler, som tilfældigt udvælges til at have nationale test, så man stadig kan sammenligne skolerne.

Du skal stadig testes

På et presse-møde i dag fredag forklarer flere af politkerne i Folketinget, at de i slutningen af året vil sætte sig sammen igen. Og så vil de lave en ny aftale om en ny form for test. Så fra næste år skal du igen lave nationale test – bare i en forbedret udgave. 

Men det skal kun være en midlertidig løsning. Når politikerne har besluttet, hvordan de skal lave den nye test, skal den udvikles. Og sådan noget kan tage flere år. 

Det er vigtigt for politikerne, at det nye system kommer til at virke godt for alle. Derfor skal der være mange forskellige mennesker med til at udvikle testene.

pressemødet forklarer Danmarks børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, hvordan det nye test-system skal udvikles:

”Det nye system skal laves i samarbejde med lærere, elever, pædagoger og forældre. Så både dem, der laver testen, og dem, som får resultaterne af testen, er glade.”

Hvad synes du om de nationale test?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...