Online

Nu får vi et coronapas i Danmark – det ved vi om det

Savner du også denne udsigt? Så skal du muligvis snart have fat i et coronapas.

Foto: Frame Harirak/unsplash.

Julius Christiansen Tromholt


4 februar, 2021



I fremtiden kan du med et coronapas bevise, at du er blevet vaccineret mod covid-19. Det kan måske åbne samfundet op for dem, som har fået vaccinen.

”Turen går til Thailand? Så skal jeg bare lige se dit coronapas”.

Sådan kan det fremover lyde i lufthavnen, hvis du skal ud at rejse.

I Danmark er man nemlig i gang med at udvikle et digitalt coronapas. Det er et pas, som kan bevise, at du er blevet vaccineret mod covid-19 – og derfor er blevet immun over for virusset.

Det nye coronapas kan gøre det lettere at åbne samfundet igen for dem, som er blevet vaccineret. Det fortæller Morten Bødskov fra Socialdemokratiet. Han er fungerende finansminister.

”Det handler om, at vi som land udnytter de teknologiske fordele, vi har. Vi kan blive blandt de første i verden, der har det og kan vise det til resten af verden,” siger han. Det skriver DR.

Det er regeringen – som lige nu er Socialdemokratiet – og organisationerne Dansk Industri og Dansk Erhverv, som sammen vil udvikle coronapasset.

Hvornår kommer det?

Den første version af passet vil være klar i slutningen af februar. Det vil bare være et stykke papir, som du printer fra din profil på Sundhed.dk.

Det vil tage tre til fire måneder, før den teknologiske udgave af passet er færdigt. Her vil man kunne have passet på sin telefon. Man ved endnu ikke, hvem der skal udvikle det, eller hvad det vil koste.

I passet skal der blandt andet stå, om du er blevet vaccineret mod covid-19 – og om du har haft sygdommen tidligere.

Passet vil løbende blive opdateret med nye informationer, når eksperterne finder ud af mere. For eksempel hvor længe vaccinen holder.

Hvor kan man bruge det?

Det kommer an på, hvordan situationen med corona ser ud, når det er færdigt.

Den første version af passet vil være for dem, som har brug for at rejse for at lave forretninger. Det forklarer Lars Sandahl Sørensen, ifølge TV 2. Han er administrerende direktør i Dansk Industri.

”Ved at bruge det digitale forspring vi har, kan vi åbne for rejser og for deltagelse i kulturlivet i Danmark. Vi kommer til at få glæde af coronapasset i mange år frem,” siger han.

På længere sigt kan passet muligvis bruges til at give vaccinerede danskere adgang til restauranter, biografer, koncerter, stadions og festivaler. Men det er ikke sikkert endnu. Det skal politikerne først diskutere og blive enige om.

Det kan være gode nyheder for dem, som håber, at de kan komme på festival til sommer. Det er nemlig stadig ikke sikkert, at der vil afholdes festivaler til sommer. Det skriver mediet Soundvenue.

Er alle glade for det nye pas?

Nej. Det er ikke alle politikere i Folketinget, som er lige glade for det nye pas.

Flere mener nemlig, at man tvinger folk til at blive vaccineret ved at give vaccinerede adgang til alle mulige ting. En af dem er Kirsten Normann Andersen fra Socialistisk Folkeparti (SF). Det har hun tidligere udtalt til DR.

”Jeg kan godt forstå idéen om at bruge det til festivaler og store sportsarrangementer, men vaccinepasset må ikke blive adgangsbilletten til hverdagen,” siger hun.

Andre mener, at et vaccinepas ikke kan stå alene som en adgangsbillet til forskellige ting. Det skal i stedet fungere sammen med test eller andet bevis på, at man ikke har corona.

LÆS OGSÅ: De yngste elever må komme tilbage i skole – forældre skal huske mundbind.