Kultur

Nu er det snart Black Friday – pas på, du ikke bliver snydt

Der bliver holdt Black Friday i mange lande. Her er det et billede fra Manchester i England.

Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


27 november, 2019På fredag den 29. december er det Black Friday. Dagen, hvor du kan få gode tilbud på internettet og i forretningerne. Men også dagen, hvor internet-kriminelle prøver at snyde dig.

Du kender sikkert følelsen. Den trøje du har drømt om, er pludselig kommet på tilbud. Du bliver bare nødt til at slå til.

Det kan være svært for mange at sige nej, når man ser et godt tilbud.

Og når det er Black Friday, så er der masser af gode tilbud. Og du kan da helt sikkert også spare nogle penge. Men du kan også let blive snydt.

For Black Friday bliver nemlig også brugt af kriminelle på internettet til at prøve at lokke penge ud af folk. Hele 150.000 falske butikker er netop blevet meldt til politiet af e-handelsorganisationen e-mærket, skriver DR.

Derfor er det vigtigt, at man passer godt på.

Hvordan snyder de?

De kriminelle på internettet kan finde på at sende en mail rundt til en masse mennesker med tilbud, som er så gode, at du ikke kan sige nej. I mailen vil der typisk være et link til en falsk butik. Her vil de forsøge at stjæle dine personlige oplysninger til eksempelvis dit kredit-kort. Den metode hedder phishing.

De tager dine penge, men du får aldrig det, som du har købt. Og hvis du gør, er det nok falske varer, fortæller Peter Kruse, som er it-sikkerheds-ekspert hos sikkerheds-virksomheden CSIS, til DR.

”Når der er tilbuds-dag, går flere millioner mennesker på internettet for at lede efter gode tilbud, og det har de kriminelle fundet ud af. Jeg tror godt, vi kan sige, at Black Friday kan gå hen og blive en sort oplevelse for mange, hvis de ikke er på-passelige med de tilbud, de falder for,” siger Peter Kruse til DR.

De falske sider ligner de rigtige

Peter Kruse forklarer, at det kan være svært at spotte de falske sider. Mange af dem ligner nemlig de rigtige sider. De stjæler både logoer og navne fra sider, som du kender i forvejen. De har endda det Black Friday-banner på siden, som de ægte butikker også har. Det er derfor vigtigt, at man skriver butikkens navn i browseren i stedet for at google forretningen.

Gode råd til at undgå snyde-siderne

1) Vær kritisk over for mails du modtager. Er tilbuddet for godt til at være sandt, så er det nok snyd. Ser det underligt ud, så skal du ikke klikke på noget i mailen.

2) Tast selv internet-adressen på den forretning du gerne vil besøge ind i browseren. Du skal ikke søge efter tilbud på Google.

3) Kig efter et lille logo med en hænge-lås, når du skal betale. Det betyder, at din betaling bruger godkendt krypteret kommunikation. Det betyder, at samtalen mellem din computer og hjemmesiden ikke kan læses uden en kode.

4) Tjek om internet-siden har et kontakt-nummer, en adresse eller en ’om os’-side. Hvis siden skal forestille at være dansk, så vil du også kunne finde et firma-nummer med otte tal. Det hedder et CVR-nummer.