Politik

Nu bliver håndtryksloven fjernet – midlertidigt

Håndtryksloven har eksisteret siden 2018.

Foto: Unsplash

Nanna Hein


16 april, 2020



For at undgå smitte-spredning af corona-virusset, skal man begrænse al kropskontakt. Det gælder især håndtryk. Derfor er håndtryksloven nu midlertidigt fjernet.

En af de love, som er blevet diskuteret mest i Danmark, er håndtryksloven. Loven går ud på, at du skal give hånd, når du får dit danske statsborgerskab. Du skal give hånd til borgmesteren i din kommune. Men nu er loven om hånd-trykket blevet midlertidigt fjernet. Sådan skriver DR

At håndtryksloven er blevet fjernet, er et resultat af sundheds-myndighedernes anbefaling om ikke at have nogen form for kropskontakt – heller ikke et håndtryk.

I en presse-meddelelse forklarer udlændige-minister Mattias Tesfaye, at man under en corona-krise selvfølgelig ikke kan sige, at folk skal give hinanden hånden.

”Jeg tør ikke sige, hvornår vi kommer til at give hinanden hånd igen. Men vi kan ikke lade flere tusinde ansøgere vente på ubestemt tid på at blive statsborgere. De opfylder alle andre krav. Derfor vil vi sætte reglen om håndtryk på pause. Det synes jeg, er sund fornuft,” siger han. 

Omkring 1.000 mennesker venter på at få statsborgerskab.

En upopulær lov

Både Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialistisk Folkepart (SF) har ønsket, at loven fra 2018 blev annulleret under corona-krisen. 

“Jeg synes, det vil være almindelig ordentlighed at sige, at nu får de deres statsborgerskab – håndtryk eller ej,” siger Andreas Steenberg til DR. Han er Radikale Venstres udlændingeordfører. 

Håndtryksloven blev lavet af den tidligere regering, som bestod af Venstre, Liberal Alliance og Konservative. De lavede loven sammen med Dansk Folkepart. 

Hvis du vil have statsborgerskab i Danmark, kræver loven, at du tager eksaminer i dansk, og du skal bestå en svær test om den danske historie og kultur – og så skal du give hånd til borgmesteren i den by, du bor i. 

Men nogle muslimer mener, at det er imod deres religion at give hånd til en person af det modsatte køn. Det er typisk små grupper indenfor shia– og sunni-muslimer, som har den holdning. Langt de fleste muslimer har ikke noget problem med at give et håndtryk hverken til en mand eller en kvinde.

Du kan læse mere om håndtryksloven her.

LÆS OGSÅ: Baggrund: I dag har dronningen fødselsdag – men hvor meget bestemmer hun egentlig?